Tuesday, 31 January 2012

Akhir Sebuah Januari



"Tidak mendung di mata, tetapi basah di hati."


          “Ya Allah, Aku hanya insan yang lemah, hanya mampu berlindung di bawah nauganMU.  Ya Allah, siapalah aku menolak takdir yang telah ditentukan oleh MU namun aku tidak pula mahu menjadi insan yang dibenci oleh MU”.

                Meneruskan penulisan yang bercampuk aduk bahasanya. Aku mula rasa bersalah dan mula rasa aku terlalu memikirkan yang bukan-bukan. Aku mula rimas dengan diri aku sendiri. Entahlah, kenapa kebelakangan ini menjadi-jadi dengan sifat terasa a.k.a SENTAP!! Apa dah jadi dengan diri aku sendiri pun tak taulah. Kebelakangan ni, macam-macam yang berlaku, yang itu dan ini. Kesibukan keja tidak membuatkan aku tidak membantu adik-adik yang sedang berusaha keras dalam menjayakan program yang bakal mencetuskan revolusi yang cukup gemilang bagi kami pelajar library sciences. Berkumpul dari kohot 1 sehingga 15, bagaikan tidak percaya. Sesuatu cukup indah sebenarnya. Hanya tinggal lagi 18 hari sahaja. Mengembeling tenaga untuk menjayakan apa yang bakal direncakan pada hari tersebut. Semoga segala yang dirancang bakal menjadi satu malam yang gemilang.



"Apabila Jantung Berdegup Kencang dan Pantas”

          Setelah hampir berjam-jam berada di depan lappy merenung sedalamnya. Aku bagaikan tidak percaya, ianya muncul semula dalam kehidupan aku. Aku telah melalui suatu ketika dahulu. Penat, sebagaimana penat aku menjalani hari-hari aku menjalankan tanggungjawab di pejabat begitulah penatnya aku terpaksa memberi ketabahan terhadap kekuatan hati aku sendiri. Seluruh badan mengigil menanhan segala rasa macam yang melanda dan aku bagaikan tidak percaya ianya pnatas berdegup dan terlalu laju. Penafasan yang begitu pantas dan aku tidak mampu memperlahankanya. Lantas, aku perlu membuang jauh, sejauh yang mungkin dan tidak mungkin meletakkanya dalam minda sehngga membuatkan aku terdesak dan tersedak dalam kehidupan. Menagih segala yang tiada makna, cukup-cukup menyakitkan bagi aku. Aku pernah lalui semua tu. Aku faham, in fact benda yang aku nak lalui nanti lagi menyakitkan. Sudahlah, itu hanyalah Apabila Jantung Berdegup Kencang dan Pantas. Biarkan berlalu macam tu sahaja, asalkan kita tidak sesakit manusia yang menghidap penyakit kronik. Biarlah ianya menjadi satu mimpi yang indah pernah aku lalui. Semoga semuanya lancar dan baik

Tuesday, 24 January 2012

Biar Sampai Ke Bintang

Biar Sampai Ke Bintang - by Asmidar

Biar mimpi, mimpi kita
Cecah sampai ke bintang
Walau arus menggapai awan
Menongkah arus ini
Aku tak akan mudah mati
Mimpi ini harus aku

Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Untuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi mimpi kita ini
Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
Tuk membawa mimpi-mimpi kita

Biar mimpi sampai ke bintang
Kerna kita semua tahu
Kerana ini impian setiap satu dari kita


Thursday, 19 January 2012

Everybody lives for something better to come


Everybody lives for something better to come – by Anon

  
Assalamualaikum.

     Hampir 11 hari berlalu. Final exam yang cukup mendebarkan dan cukup menakutkan. Hampir setahun lebih meninggaklan nota-nota dan bahan rujukan, akhirnya kembali jua ke dunia yang baru, iaitu kerja dan belajar. Pelbagai sudah saya harungi sebagai seorang staf dan sebagai seorang mahasiswa. Cabaran sebagai seorang staf dan pelajar bukanlah satu perkara yang cukup mudah untuk kita lalui. Perlukan semangat yang kental dan keazaman yang cukup utuh di dalam diri. Bagaimana hendak berjaya? Tepuklah buku keluarlah isi. Bukan mudah, melalui hari-hari yang penuh dengan tekanan di tempat bekerja, tugasan yang diberikan oleh pensyarah yang sentiasa menghantui diri. Kadangkala hadir satu sifat yang dinamakan cepat mengalah. Pernah satu ketika hampir mengalah apabila assignment di tolak berkali-kali. Apakan daya, tidak sebijak pelajar straight A's. Cukup lemah, selemah yang boleh dicampur aduk dengan ragam rakan sekerja, cukup kuat dugaan yang dilalui. Akhirnya, selemah-lemah yang dilalui dapat diharungi dengan cukup tenang. 
     Tanggal 08 Januari 2012 membuktikan kelemahan yang dilalui selama ini hanyalah sebagai dugaan dalam kehidupan. Berbekalkan apa yang diketahui dan apa yang telah dibaca, dengan penuh tenang menjawab soalan-soalan yang dikemukan. Cuba diamalkan, apabila sudah berada di hadapan pintu dewan peperiksaan usahlah memegang sehelai mahupun berhelai-helai kertas mahupu nota yang kita baca. Biarkan nota itu berehat di dalam bagasi dan kita cuba menteteramkan jiwa sambil beristgfar. Itu berkenaan dengan final exam yang dilalui. Tamat je peperiksaan, aku sudah MERDEKA!!! Buat rakan-rakan yang lain teruskan perjuangan anda. At the moment, adalah my mom birthday! Sebelum melangkah kaki keluar dari rumah. Salam and cium dia sambil berkata "Selamat Hari Jadi MAK!"... My mom just say "Terima kasih!".. Happiness!! Early morning and my mom wish good luck for final exam. Itulah ibu, itulah emak then i just another person i call mama! Its was amazing. Dalam kehidupan ini bagaikan tidak percaya, i can call someone mom! mama! mummy and this two person celebrate their birthday on same month but different date. I'm proud to be your son. Exam done well!! Apa yang terjadi, kami lepak bramai-ramai memeriahkan KFC dekat UiTM Sek 2!! HAVOC! walaupun 4 orang je.. By the way I'm gonna miss that moment!!
     Tanggal 13 Januari 2012, i just send my wish birthday menggunakan my BFF fon! Sorry TENGAH BULAN! kopak la derrr. [HAHAHA!!].. Just send the best wish i think. HAHA! So, thanks welcome from my mummy! Hope she enjoy their birthday!! 
      Happy New Year! HAHA even dah berlalu begitu lama ianya tetap NEW YEAR! By the way, malam new year tu  memang havoc dengan my junior! Nak kata lama xjumpa selalu je jumpa, siap ketawa melekek-lekek.!! Lupa daratan kalau kami semua ketawa! Bestnya, shazONE mula memperkenalkan AIDA!!! HAHA!
Hangout together and for half and hour just wait the NASI LEMAK at some curry house restoran! DAMM! Bad Service but NOT Bad Romance..HAHA!!! So, tahun baru dimulakan dengan penuh keceriaan dan kehidupan seperti biasa. Sakit harus dijalani dan yang gembira itu dilalui. Apapun yang berlaku dan telah berlaku, kita adalah manusia, yang tidak ada kesempurnaanya! Jadi, perkuatkan diri dengan apa jua keadaan..







See u all, at the next dedicate!

Sunday, 15 January 2012

Menghitung Hari - Salamiah Hassan

Sayang ku menghitung hari
Dengan debaran di hati
Saat-saat berjauhan teramat menyiksakan

Sayang sejak engkau pergi
Waktu seakan terhenti
Dalam rindu kubisikan lagi namamu

Belum pernah ku alami keresahan yang begini
Siang malam ku bagaikan tiada berbeza
Dalam hatiku bertanya apa kau jua gelisah
Menghitung hari untuk segera kembali

Sayang dalam perpisahan
Terlalu banyak godaan
Demi kejujuran ini
Tidak kuhiraukan

Sayang bila kesunyian
Ku diburu kebimbangan
Apakah aku berdosa merasa curiga