Friday, 6 December 2013

Susun Silang Kata

Assalamualaikum wbt. 

Apa khabar? Amboi bersawang sana sini blog ni. Apa khabar Iman? (Ayat Mad dalam blog dia) - Masih mencari Nur dan Kasih dari Allah (jawab dalam hati). Aduhai. Beberapa minggu lagi akan berlangsung majlis perkahwinan abang saya. Stress! Wedding Planner Stress beb! Urus sana sini, dah macam Perunding Perkahwinan yang termahsyur pulak! Adeh~ Dalam kekalutan dengan bermacam benda, sabtu lepas dengan terkocoh-kocoh sebab dah lewat nak ke pejabat, perkara yang tidak diingini berlaku! Oh My Gusi Gigi.! Jatuh dalam bilik air buat kali ke DUA! First time jatuh masa dekat tempat ambil wuduk KLFC! Okay. Lebam kaki kiri, lebam bawah lutut sebelah kanan. Takda yang patah, punggung sebelah kanan until now kalau duduk dekat simen confirm A++ sakitnya. Dekat office wajib ada bantal untuk bersandar. Kesan? Bukan datang hari kejadian. Selang beberapa hari barulah, sakit itu dan ini, seperti biasa, dapatkan injection dan buat medical check up pasal Gout! Dr. Azlina tu tak percaya dengan umur yang masih muda dah ada Gout! So sabtu ni keputusan!Walla~ Sakit penghapus dosa jah! Lalui je dengan sabar, tapi Doktor yang cantik molek itu berpesan, please3x! Jangan jatuh lagi, sebab bonds boleh !#!$@$3 (lari dari landasan kot - tak ingat dah). Mungkin bukan sekarang, tapi masa umur dah meningkat nanti. 

Haip! Lately ni, terkenang-kenang sesuatu sikit. Tengok instagram, tengok gambarlah. Huhu! Be cool! Be strong. Jadi! Jaga kesihatan dan sebagainya. Masih banyak perkara yang belum selesai lagi. Got To Go! Okay Jah! Jumpa lagi dibingkisan lain. 

Semalam tetiba terfikir ayat ni : Apabila sudah tiada baru dikenang, semasa ada? Pabila perlu dicuit. Ok! Babai!

Monday, 18 November 2013

Monday is Isnin

Assalamualaikum wbt.

Monday is Isnin. Nah! Translate je dekat google. Oh My Gusi Gigi.! Semalam adalah perkara paling menakutkan yang berlaku. Perkara yang cukup-cukup membuatkan saya "Down" bukan kebawah tapi semangat yang hilang. Semalam sepanjang hari ada di puncak perdana, kelas dari pagi hinggalah ke petang. Alhamdulilah, kelas pagi pensyarah tak masuk, jadi siapkanlah sikit kerja-kerja yang terbengkalai. BEL492? Presentation Skill? Huh! Kalau bahasa melayu takda masalah, memang ku susun ayat seperti A. Samad Said. Nah! Nashriq 3rd Presenter kata Madam Rosza. HAHA! What happen? 1st presenter and 2nd presenter GOOD! NICE! EXCELLENT! 3rd Presenter??? DISASTER! Sorry! English saya memang tak dapat diselamatkan. Sememangnya dari bangku sekolah lagi english tu susah bebenor teman nak semai. Cuma kebelakangan ini, cuba membaca novel berbahasa inggeris, cuba bercakap. Presentation punya tajuk vavavom! The Causes of Homless People in Indonesi, Jemah bawak 3 point Lack of Formal Education, Financial Crisis and Migration from Urban Area to Rural Area. Nah! Ingat senang nak present, baca artikel dah berminggu-minggu. Redo Outline presentation dah berkali-kali. Last! Nashriq your slide presentation full of information. Hmmmm. Down.!Most of you i think fail but some of you do very WELL! Kita dalam kalangan yang fail tu. Well ~ Well~ Well~  Dah memang tak pandai english nak buat macam mana. Haha. Practice Practice and Practice. Sedihlah jugak, tapi benda dah berlalu. So focus on next presentation. Tajuk yang rasa macam melekat di hati ni children song. Hmmm.. Tunggu dan lihat je. Jumpa lagi. :)

Friday, 8 November 2013

Pagi yang membara

Assalamualaikum wbt. 

Hi! Lama tak update blog, dibiarkan sepi tanpa apa-apa berita. Sedikit cerita untuk kebelakangan ini. Banyak perkara yang berlaku kebelakangan ini. Rasa kadang-kadang kenapalah perkara sebegitu berlaku. Kebelakangan ini, lebih sensitif dengan isu-isu yang kadang-kala dianggap sampah sarap bagi orang yang intelektual namun bukan saya saya yang berminda kelas ke tiga. Alahai, dah jiwanya memang sentimental. Adakala tu, simpan je dalam hati, lepas itu biarkan je berlalu macam air sungai yang membawa sampah yang dibuang oleh manusia nan durjana!  Hei! Bahasa jiwa bangsa beb! Biasalah setiap interpretasi orang itu lain-lain. Jika mahu berjenaka, berjenaka dengan bahasa yang jelas terang. Jangan letak satu-satu tanda yang membuatkan orang lain rasa "Hei! apa ni?" - Oh abaikanlah segala benda yang datang  itu. Life must be go on dear! Selak muka surat baru, setiap muka surat baru adalah ceritanya. Adoi, satu lagi cerita bila buat kerja yang orang yang berhenti kerja. Faham tak? Tak faham pergi cari kamus Bahasa Melayu - Bahasa Melayu. Serius penat buat kerja orang ni, ada je yang tak kena, itu dan ini. Alahai! Dah buat satu kerja, dah nak siap ni, tiba-tiba kena betulkan balik. Aduh! Ada je yang duplicate dengan redundant. Nak marah, kita pun bukan perfect sangat. Haip! Jangan marah-marah cepat tua. Turn to page! November sudah. Final exam sebulan je lagi. Preparation tah macam mana tah, habis tunggang-langgang. Assingment jangan cakaplah, last minute, yang nak kena reject pun ada, yang tak akan diambil markah pun ada. Apa punya disasterlah life sekarang. Oit! Semangat sikit, ada setahun setengah lagi. Okay! Done~ Jumpa lagi nanti. Cukuplah sini je, sekarang jenis malas nak jaga tatabahasa sangat. 

Tolong orang biar ikhlas, kalau tau macam mana rasanya ikhlas, masa kita tolong orang itu, kita akan rasa satu resapan pada badan yang memberitahu, kamu dah tolong orang. 
Hei! Nak ucap terima kasih bukan susah pun, TERIMA KASIH, upin ipin pun pandai cakap terima kasih.
Lagho, kurang-kurangkanlah.. Ekh~ My life I punya sukalah. Hah! 
Lagi satu, jangan jadikan malas itu satu alasan, alasan-alasan ni semua makan diri sebenarnya. Lagi satu, kadang-kadang kita kena sedar diri, jangan tidur sampai tak sedar-sedar diri. Biasalah, manusia yang lalai. Kata ko! Kalau dah selalu lalai, bukan lalai tapi ponti balik umah namanya! 

Ok!Bye

Thursday, 3 October 2013

Hanya Bingkisan Ringkas

Assalmualaikum wbt. :)

 "Hanya bingkisan ringkas, sambil meletakkan shawl di leher, memandang ke jendela berfikir hati kita ikhlas ke dalam bersahabat? Bagaimana kita bersahabat tapi di belakang mengata dan juga bercerita? Kita berkawan namun disebaliknya agenda indah sedang direncanakan? Bukan bersikap antagonis namun sahaja, terfikir sejenak apa yang direnungkan. Adakalanya, jika kita mampu lakukan kepada orang lain, masakan kita tidak  mampu lakukan kepada orang yang kita rapat jugak. Di situ ikhlas memainkan peranan. Fikir semula dengan tindak tanduk kamu Nashriq, fikirkan. Letakkan keikhlasan itu, maka anda sendiri akan rasainya, secara tidak langsung ianya hadir sendiri seperti gembira, sedih dan tawa yang dikongsi bersama."

" Tidaklah menunding dan juga tidak mengukur namun hanya dari pandangan mata kasar dan kadang-kadang hati yang memberi arahan. Melihat apa yang berlaku disekeliling kita. Ekh! Kebetulan macam pernah berlaku je, Ekhh~ Sabarlah mungkin ada hikmah dan mungkin kita bukan yang terbaik. Ekh~ Biasalah, itukan semua dugaan, Allah sayangkan kita tu. Semuanya nak letak ekh, namun dengan EKH itulah beberapa persoalan akan terjawab. Mungkin pendapat petang ini sepeti sampah yang tak terfikir pun hendak dibaca, namun terpulang, ini hanyalah silingan petang yang menanti kopi panas bersama keropok lekor. "

Thursday, 5 September 2013

Hanya Untukmu

Assalamualaikum W.B.T

Terbayang senyuman manjamu
Melambai mesra di hadapan mereka
Pabila duka menyelubungi jiwa
Teman menjadi pengubat rindu
Senyum dan tawa pengubat lara
Jalan yang penuh berliku
Dugaan silih berganti
Pabila senang diharungi, Pabila susah dilalui
Ku lihat tawa mu mulai hambar
Ku lihat senyummu mulai tawar
Ku lihat ceria mu mulai pudar

Tertunduk lalu membisu
Melihat sekujur badan terbaring sepi
Menanti dibawa pergi tanpa rela hati
Sejernih air mata mengalir dipipi
Merelakan diri mu pergi setenang awan di langit
Tabahkan diri mu menunggu doa dari kami
Semoga kenangan mu abadi hingga ke hujung nyawa kami

- Nashriq Ismail

* Terjumpa penulisan lama :)

Aku & Langit

Assalamualaikum W.B.T  :)

Tika aku memandang ke langit,
Dunia berputar seperti roda,
Langit tidak selalunya cerah,
Malam tidak selalunya gelap,

Bila aku mendongak ke langit,
Dunia seakan mencemburui aku,
Gembira itu hadir,
Gembira itu pergi.

Tika aku melihat ke langit,
Setitis air mata itu mengalir,
Mengalir sederas air sungai,
Tanpa aku sedar membasahi pipi,

Pabila aku cuba melihat langit,
Sinar cahaya menembusi mata,
Seakan memberi senyum yg manis,
Seakan memberi kekuatan meneruskan perjalanan.

- Nashriq Ismail :)

Monday, 29 July 2013

Cerita Ramadhan

Assalmualaikum W.B.T

20 Ramadhan, Maka masuk 10 hari terkahir Ramadhan. Cepatnya masa berlalu, bagaikan semalam baru sahaja berjumpa, kini kita ingin berpisah semula. Ayuh! Cepat 10 malam terakhir mencari sinar Lailatul Qadar :) Jangan lepaskan peluang, bukan datang selalu, datang hanya sesekali sahaja. 

Alhamdulilah, syukur tahun ini belum lagi terkandas puasanya. Itu puasa menahan lapar dan dahaga, bagaimana pula dengan amal dan juga ibadatnya? Masih sama, masih berusaha meneruskan perjuangan agar terhapus dosa-dosa lampau. Rasanya tidak cukup dengan amal dan ibadat yang ada kini, terus peringkatkan. Manusia ? Lalai dan alpa itu adakalanya menjadi satu rutin dalam kehidupan, tetapi Allah S.W.T  tidak pernah menutup jalan yang diredhai malah sentiasa memberi kita nikmat dan rezeki. Sebenarnya mencari keredhaan itu mudah tidak susah bergantung pada diri kita sendiri yang mengejar dan mengerjakannya. Aduhai hati! Teguhkanlah Iman dan Taqwa, bukan mudahuntuk terus Istiqamah, bukan mudah untuk terus kekal berubah kerna hati dan juga nafsu yang bergelimpangan. 

Jejak Ramadhan
Sedikit masa diluangkan dalam bulan Ramadhan untuk berehat dan juga mencari ketenangan, atas dasar diri sendiri, mencari sesuatu yang didambakan. Membuat keputusan dengan penuh teguh dan utuh, lalu menyusahkan beberapa pihak. Berehatlah dari sesak jadual kerja, sesak dari berpersatuan. Mendiamkan diri selama beberapa hari dan mengembirakan hati sendiri. Melihat kemeriahan Ramadhan, melihat kesibukkan mengejar emas dari penciptaNYA, membuatkan kita sendiri terusik, belum cukup dasar dan asah bagi diriku. Setelah menikmati hari-hari itu, sedikit linangan air mata, terkilan ungkapan utama, namun bukan rezeki dan juga ada hikmahnya, kerna kita tidak serupa dan kita jauh berbeza. Menghabiskan waktu-waktu dengan aktivitas sendiri mencari kenapa hati resah basah dan sepi...

Gelandangan?
Salam Nuzul Al Quran buat pembaca sekalian. Terpanggil untuk membuat amal. Beberapa orang dari kami sukarela untuk memberi juadah bersahur kepada yang tidak berkemampuan. Akhirnya, beberapa perkara berlaku yang membuatkan salah seorang sahabat terasa lemah dengan keadaan yang dihadapi. Sedikit kemarahan yang memuncak dari saya, membuatkan diri rasa cukup tidak bermaya. Tatkala itu fikiran yang entah melayang ke mana, mencari masa untuk kembali tenang seperti sediakala. Mencari di mana ada Rumah Allah yang boleh didiami sementara. Cekal dan tabahkan hati, senyum dan terus tersenyum, di kala senyum terukir, badan mulai lemah, badan seperti tidak bermaya, mula merembeskan bersin, mula terasa lesu. Allahuakbar! Ujian Allah kepada Mu, kepenatan yang bertubi-tubi. InsyaAllah, pahit mulanya ada manis pada seterusnya. 

Selepas 10 Bulan
Tak kenal maka tak cinta, Tak kenal maka tak berkata. Selepas 10 bulan hidup di negara orang, kini kami bertemu kembali, beceloteh bersama, tersenyum riang, walau badan dalam keadaan yang cukup lemah, namun kaki gagah berjalan. Bukan selalu untuk bersua muka, sekali sekala, tidak mengapa gagahkan diri, positifkan minda agar terus sihat sentiasa. Berkongsi cerita, iftar bersama dan juga menikmati desert bersama, pelbagai kisah dan cerita dikongsi, cerita IMU, cerita di Jakarta dan juga paling menarik adalah cerita dia di Ireland. Seronok mendengar terasa cemburu, aduhai hati bersabarlah, jika ada rezeki InsyaAllah akan ke sana jua satu hari nanti. :) Usai, terus ke Sri Petaling merehatkan badan di sana, sempat skype bersama Manipal student, walaupun hanya bertanya dua tiga perkara. Dibiarkan mereka melepaskan kerinduan, daku terbaring bersama koolfever dan bantal peluk. 

Penulisan yang menceritakan beberapa perkara yang berlaku, ianya datang dari minda dan hati. 
One word : 
I know who I am, I know where I am and I know who I appreciate. Each person will be treated differently, depending positively on what is seen, be heard and spoken.

Friday, 12 July 2013

Impact to Effect

Assalamualaikum W.B.T

Ramadhan 1434

Alhamdulilah, secara sedar, kita telah berada di bulan Ramadhan. Bulan yang penuh dengan keberkatan :) Pada bulan inilah kita mengumpul segala nikmat pahala sehingga tidak terhitung. Jaga hati, Jaga mulut, Jaga mata dan Jaga perbuatan kata orang keliling. Dalam bulan inilah kita meminta agar pintu hati ini dibuka dan juga bukanlah pintu taubat untuk kita terus mencari kredhaan dariNYA. Sudah masuk hari ke tiga, Allah jika ingin memberi nikmat diujinya dahulu diri kita ini, jika doa tidak dimakbulkan jangan sesekali mengalah, malah berusaha lagi sehingga kita rasa kita peroleh apa yang kita inginkan. Percayalah, Allah S.W.T Maha Mendengar dan Maha Mengasihani, lama kelamaan dalam tidak sedar kita dapat apa yang kita inginkan. Asal jalan yang sempit itu diperluaskan dengan doa.

Program IMPACT :)

Wahau! What the sweet memory. Minggu lepas, di bawah pertubuhan Generasi Pelapis Malaysia, saya telah menjadi sukarela di Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai Fasilitator bagi Program Hala Tuju Pelajar Tingkatan Lima (5) oleh Gabungan Mahasiswa Dalam Negara dan Luar Negara kerjasama dengan Majlis Belia Negara dan juga Dewan Bahasa dan Pustaka. Wow! Impress. Secara totalnya, semua dari kalangan pelajar tajaan luar negara. Ada yang dari University Liverpool, Newcastle, Dublin, Moscow, Alexandria, Wake Forest dan pelbagailah. Sangat menarik program ni, pada mulanya sangat kekok dengan keadaan disebabkan mereka ini pelajar-pelajar bijaksana. Berbanding dengan saya yang hanya graduan dari IPTS dan kemudian menyambung pengajian sambil berkerja di salah sebuah IPTA. Rata-rata dari mereka bercakap dalam bahasa inggeris, namun itu bukanlah penghalang. Mereka sangat baik dan tidak membezakan diri. Saling bertegur sapa dengan semua orang dan menjadikan orang lain selesa dengan diri mereka. Apa yang kurang, dilebihkan dan apa  yang lebih dikongsikan. Program yang dijalankan bagi memberi pendedahan kepada pelajar bagaimana memohon univeristi dan program yang diminati di universiti. Bagaimana temuduga sewaktu untuk mendapatkan tajaan dalam dan luar negara. Friendly speaking, mereka sangat ramah dan dalam masa yang sama sharing knowledge yang sangat tinggi dan pada mulanya saya andaikan pelajar-pelajar bijaksana ini takdalah nak buat lawak sempoi mahupun bodoh, tapi kena buang pemikiran tu, mereka sangat LAWAK! Spontan dan juga bersahaja. 

Apa yang saya dapat?
  • Pengalaman yang berharga ini saya tagline " New Friend New Hope New Passion "
  • Semangat nak melanjutkan pelajaran ke Luar Negara itu ada, namun masih memilih Asia Tenggara sahaja. Kita tahu di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Mendengar pengalaman mereka membuatkan diri semangat dan mempunyai niat untuk memperbaiki diri. 
  • New Friend, adakalanya kita perlu mencari haruman baru. Berkenalan dengan semua orang agar pengalaman kita lebih meluas dan juga maklumat kita lebih banyak. Dalam konteks ini saya lebih suka melihat dan memerhati, dan dari pemerhatian itu saya lihat di mana keihlasan. Berkongsi cerita dengan mereka, melihat kerenah dan telatah teringat pada satu kumpulan yang sentiasa diingatan. Hope, kita terus menerus dalam ukhwah ini Impact group. :) 
  • Hari yang sangat mengembirakan, ketawa dengan kerenah dan telatah, makan tak kenyang memikirkan tugasan yang diberikan dan juga cara mereka berkerja adalah sangat profesional. Dalam tak sedar mereka sangat efisen bagi saya. Pantas dan juga tangkas walaubagaimanapun kekurangan itu ada dan boleh diperbaiki. 
Hope can see you again guys. :) *blushing*  Thanks to Azre Aziz yang membuka ruang untuk menambah rakan-rakan yang tidak dikenali. Norashikin Shahruddin! Kita rasa macam ada dibawah tanah masa tu. Nice to meet you : Juina, Abrar, Syafiqah (UIA), Syafiqah (Ireland), Nik, Rifhan, Amirul, Acacia, Fauzi, Nadzri, Khairul Aiman, Farisha, Asyraf, Fahmi, Ridhuan, Zikri, Shauqi, Zuhdi, Nissa, Shakir dan ramai lagilah. Thanks, jumpa lagi di lain bingkisan :)

Selamat berpuasa buat pembaca semua. :)

Tuesday, 2 July 2013

Sekilas Dugaan

Assalamualaikum W.B.T


Apalah daya diri yang serba kekurangan. Lagi mahu dilupakan, lagi bertambah masuk ke dalam minda. Aduhai minda, berhentilah seketika berfikir perkara yang sudah berlalu dan juga perkara yang sudah jumpa jalan penyelesaiannya. Sekitar jam 2.30 pagi tiba di Wangsa Maju, setelah selesai study bersama-sama rakan sekelas untuk menghadapi killer paper bagi kami. Alhamdulilah, akhirya selepas 19 jam tidak tidur, terasa badan sangat letih dan tidak mampu melelapkan mata. Seperti biasa, risau dek kerana study ala kadar dan baca important part sahaja. Secara amnya, paper yang kami perlu menduduki peperiksaan pada hari ini adalah TECHNICAL paper. Latihan perlu dan kefahaman untuk melakukan. Jam 6.50 barulah terkial-kial nak subuh dan bermandi manda bergilir-gilir. Selesai mandi, OK! Nasi goreng omak den masak dah siap. Siap makan jalan! tepat 8.00 pagi dengan penuh confiedent DUKE tak jammed! Ok! Hamberk! 8.10am sampai 8.22 am masih dekat duke belum melepasi tol untuk ke Guthrie  (maybe) Masuk Guthrie! 3 kali jammed, jam dah menunjukkan 8.40 am. Speed dan hampir excident dan sempat mengelak. Allah masih memberi peluang, Dosa belum habis cuci. Meneruskan perjalan, 8.55 Stuck dekat NST on the way nak masuk Shah Alam. You have half and hour ! Serius masa tu hanya berdoa pada Allah supaya dipermudahkan segalanya. Masuk area Shah Alam tau jelah traffic light berjuta-juta lemon! Stop! Stop! Stop! Bila nak sampai seksyen 7 ni! 9.35 sampai di Dewan Raja Muda Musa, Seksyen 7.. Dup Dap Dup Dap! Ingat tak lepas masuk. Alhamdulilah! Lepas. Semangat bukak paper! Part A (Q1) - Satu hapa pun tak tau melainkan ABOUTNESS! Selak! Part B Q1 - Tak faham dan tak tahu lansung. Q1 ? Bolehlah jawab asalkan jangan tinggal ruang kosong. Q3 - Q5 - Logic, Related, Hentam menjadi resipi.Q6, Tenung dan fahamkan. Part C Q1 Letaklah apapun Q2 create Indicative Abstract. Sudah dijangka soalan tu keluar sebab semester sebelum informative, SO DONE!  But .... I'm Still Down coz of apa yang dibaca habis lupa segalanya dan jawapan pada soalan yang dikehendaki seperti tidak menepati citarasa tangan mata dan mulut yang membaca. Tawakal! Sehingga mood terbawa-bawa! 

  • Allah kalau mahu menduga tidak kira tempat dan masa. Di mana sahaja akan diberi.
  • Allah kalau dia nak hambanya dekat dengan DIRINYA, maka diberikan sedikit kurma ujian yang perlu disulam sirap tangisan. 
  • Apa yang berlaku hari ini membuatkan saya sendu dan sedan. Merintih memerlukan pertolongan. Bercerita dengan sesiapa sahaja untuk mengembirakan hati, namun...... secara tidak sengaja " apabila diharap kail si ikan emas, namun terkail si ikan keli"

Selamat Malam :)

Monday, 1 July 2013

Sekali Imbas

Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulilah, masih lagi diberi peluang untuk terus menyedut udara segar dan berpijak di bumi Allah ini. Selamat datang bulan Julai dan Ramadhan Al Mubarak. Alhamdulilah, semoga kita dapat bertemu Ya Ramadhan. :) Rejab hampir melabuhkan tirai. Semoga kita berjumpa lagi di tahun yang baru. 

  • Perkara yang berlalu, biarlah berlalu. Kini terus berjalan menempuh segala dugaan dan cabaran. Jika tiada sesiapa ingin mendengar Allah S.W.T sentiasa ada. " Kita selalu lupa Allah, Allah tak pernah lupakan kita."
  • Hari ini buku baru dibuka, sentiasalah berdoa diberi kekuatan, kesihatan, kesejahteraan, kebahagiaan dan rezeki yang murah. Allah menjanjikan yang terbaik kepada hambanya yang berusaha dan menuju ke jalan yang diredhai olehNYA :)
  • Jika dahulu pernah melakukan segala kemaksiatan, jika kini mampu melawan, teruskan. Jangan mengalah, jangan sesekali terpedaya, kerana kekuatan dan senjata orang Islam itu adalah Doa. Doa akan menjadi 1001 dinding kebal yang membantu kita agar tidak terus lalai dan alpa.
  • Apa yang berlaku pada hari ini, bukan bermakna sentiasa akan berlaku, namun kita perbaiki dan kita perbaharui dengan penuh keikhlasan. Ikhlaskan hati dengan apa sahaja yang kita lakukan, maka akan kita rasai manisnya. 
  • Ukhwah? Persahabatan? Persaudaraan? Rakan? Sahabat? Menjadi tunggak dalam perjuangan dalam kehidupan namun harus kita perhati satu persatu. Terimalah yang menghargai dan berilah pada yang mengerti. Alangkah susah sebenarnya mengupas erti persahabatan namun jika keikhlasan bermaharajalela akan dirasai manisnya ukhwah. Hati tidak sama dengan bibir, namun cukuplah di dalam doa. Sama-sama berdoa dan bermunajat agar tali persaudaraan dan persahabatan kita kekal ke Jannah :) Amin. 
  • Rezeki, hanya Allah sahaja yang mengetahui apa yang mahu diberikan dan apa yang bakal ditarik semula. Diberikan ucaplah dengan perkataan syukur namun apabila ditarik jangan sesekali mengalah namun terus berusaha untuk mendapatkan keredhaaNYA. :)
  • Semenjak dua menjak ini, terasa seronok dengan sesuatu perkara. Datang secara tiba-tiba, tak diundang pun, memikirkan beberapa perkara membuatkan hati rasa tidak perlu. Terlalu berbeza dan sangat-sangat berbeza. Jika satu hari nanti perkara diketahui, hanyalah mohon maaf, perkara biasa yang dilalui. Andai itu takdirnya. :)
  • Alhamdulilah, semester hampir berkahir, esok 02.07.13 adalah hari kedua berjuang di medan peperiksaan. Semoga Allah mempermudahkan urusan peperiksaan dan diterangi hati untuk menjawab soalan-soalan cepu emas yang dikeluarkan. Seterusnya, akan kembali ke medan peperangan setelah 5 hari berlatih dan menambah kemahiran. 08.07.13 adalah penamat bagi semester ini. Nasib baik sebelum puasa, kalau tak mau leleh air mata. Semoga result kali ini, memberi impak yang positif. Rindu zaman A berderet-deret. :) 
Maka, buku lama ditutup dan buu baru dibuka. Mencari satu ketenangan yang abadi sehingga mata tertutup. Yakin Allah sentiasa ada walau di dalam apa jua keadaan yang berlaku. Allah lebih tahu dari kita yang cerdik pandai ini. Apa yang kita miliki hari ini adalah dari Allah dan pemberiaanya. Lupa dan lalai membuatkan kita tersungkur dan Syukur dengan nikmatNYA membuatkan kita tenang dan senang. Alhamdulilah. :) 

"Kadang-kadang Allah hantar orang baik dekat kita, sebab kita tak cukup baik dan kadang-kadanng Allah tarik balik mereka semua, sebab allah nak tengok, kita jadi baik sebab Allah, atau sebab manusia." - Tanpa Nama (Khadimu Al-Quran)

Monday, 24 June 2013

Bingkisan II

Assalamualaikum W.B.T

" Andai fikiran ini mampu membiarkan apa sahaja yang difikirkan. Entah ke mana hilang segala benda yang patut difikirkan. Tenggelam dek bayang-bayang sendiri. Takut menghadapi kenyataan duniawi. Aduhai fikiran, jangan terus membelenggu diri. Fikirkan apa yang perlu dan buangkan segala yang tiada titik nokhtahnya. "

Saturday, 22 June 2013

Dia, Ibu Ku

Assalamualaikum W.B.T

Dia,
Ibu ku, seorang tukang sapu
Dia,
Ibu ku, tiada rasa penat dan jemu
Dia,
Ibu ku, kasih dan sayangnya tiada ganti
Dia,
Ibu ku, berpanas hujan demi sesuap nasi
Dia
Ibu ku, tersenyum manis berkurung biru
Dia,
Ibu ku, menangis pabila hati terguris
Dia,
Ibu ku, hatinya rapuh, hatinya mudah terusik
Dia,
Ibu ku, menyambut salam mencium dahi ku
Dia,
Ibu ku, tiada tukar, tiada ganti.
Dia,
Ibu ku, malam dan siang hanya dia dihati.

Monday, 17 June 2013

Suara 14 Jun

 Assalamualaikum W.B.T

Malam,
Menanti dengan senyuman
Menanti penuh dengan debaran
Siapa pertama
Siapa penutupnya

Malam,
Tersenyum seketika
Hilang segala permasalahan dunia
Di kala minda serabut serabai ceritanya
Ketawa dan tangisan bersilih ganti

Malam,
Meningkat satu usia
Dari satu angka ke satu angka
Melihat diri yang belum cukup sempurna
Diri masih kekurangan
Diri masih perlu diperbetulkan

Malam,
Surat 14 jun
Hanya dirimu mampu mengubah nasib
Hanya dirimu mampu menceriakan kisah mu
Hanya dirimu penentu masa depan

Malam,
Berdoa pada yang SATU
Memohon keampunan
Memohon nikmat dan kurnia
Agar hidup terus diberkati

Surat buat 14 Jun
Satu ketika tiada lagi ungkapan indah
Sedekahkan Al -Fatihah
Satu ketika tiada lagi bingkisan
Doakan kesejahteraan dan kebahagiaan

Sunday, 16 June 2013

14 Jun 2013

Assalamualaikum W.B.T :)
 
Alhamdulilah, 14 Jun 2013 sudah berlalu hampir berlalu dua hari. Alhamdulilah, dipanjatkan syukur kepada Allah S.W.T kerna terus memberi peluang menyedut udara segar, menikmati keindahan alam, mampu untuk terus berkata-kata dan berzikir dan diberi nikmat untuk terus mendengar. :) Terus berusaha menuju ke jalan Allah, semoga kehidupan kita terus diberkati dan juga dilimpahkan kurniaan yang tidak terhingga. Masih berlu terlewat untuk memohon keampunan dariNYA dan juga bersyukurlah kerna masih dihidupkan kerna masih ada peluang untuk memohon keampunan.
 
Alhamdulilah, kini usia sudah menjangkau 25 tahun 2 hari. Meneruskan perjalanan yang masih lagi belum sampai ke penghujungnya. Berjuang untuk menikmati sedikit nikmat yang Allah berikan seterusnya mengharapkan keampunan dari Allah S.W.T. Dunia ini hanyalah sementara, kita ibarat patung sebenarnya memainkan watak masing-masing bagi menceriakan dunia. Adakalnya, pahala yang kita perolehi dan adakalanya secara tidak sedar dosa yang singgah. 25 tahun, masih lagi memiliki kasih sayang dari Allah S.W.T, Ibu dan Bapa, Guru-guru, Pensyarah-pensyarah, Sahabat Handai dan Adik-adik yang sentiasa ada menemani di sisi. Sudah memiliki Diploma Sains Perpustakaan hampir tiga tahun dan sudah berkerjaya selama tiga tahun dan berkhidmat di sebuah Perpustakaan Universiti Swasta. Apa yang sudah ada pada hari ini semuanya berkat doa dari keluarga dan sesiapa sahaja yang ada disekeliling saya. Amin :) Melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda, Insya Allah jika tiada aral melintang akan menamatkan pengajian pada usia 27 tahun. Kalau diizinkan oleh Allah S.W.T dan jika ada rezeki ingin melangkah setapak lagi ke peringkat Ijazah Sarjana, Insya Allah. Selama 25 tahun ini, pelbagai yang telah dirasai, manis, pahit semuanya ditelan. Adakala diluahkan, adakala disimpan di dalam hati dan akan akan hilang secara perlahan-lahan. Kalau dikenangkan tahun-tahun sebelum ini, semuanya manis belaka.
 
Ucapan dari jauh tepat jam 12.00 tengah malam. Apa yang ada dalam hati, Allah S.W.T memakbulkan. Gembira itu sememangnya, siapa yang tidak gembirakan, tepat jam 12.00 telefon dari jauh. Bermulalah "wish" dari SMS, WhatsApp, Twitter, Facebook dan sebagainya. Apabila mendengar nyanyian itu! Haha. Biasalah :) Touching dengan wish. Terima kasih kepada sahabat-sahabat dari Malaysia, Indonesia, India dan Dublin. Terima kasih kerana mendoakan kesejateraan dan kebahagiaan saya. Insya Allah, semoga doa-doa kalian terus menerus dan termakbul dariNYA. Rata-rata wish tahun ini banyak mendoakan saya bertemu jodoh , Insya Allah jika tiba masanya akan dijemput kalian ke rumah. Tipulah, jika tiada sesiapa di dalam hati, namun biarlah menjadi rahsia sehingga tiba masanya. Doa kalian diharapkan untuk terus dekat dengan Allah S.W.T dan jodoh yang bakal tiba. Sedikit perkongsian - Selepas 6 tahun, kini kembali sedikit perasaan itu, namun ianya terus menjadi rahsia Allah. Terima kasih Ya Allah :) terus memberi nikmat dan kurniaan :) Terima kasih keluarga terus memberi semangat, Terima kasih semuanya. :)
 



 
Collection Birthday Tahun 2013 :)
 
Terima kasih kepada kerana memberi hadiah :)

Saturday, 8 June 2013

Di mana hilangnya!

Assalamualaikum W.B.T

Bingkisan ringkas pada pepagi buta ini. Ya Allah, Nashriq mana semangat kamu yang dulu. Hilang ke mana? Ke mana menyepi semangat kamu Nashriq. :(  Bangkitalah, jangan mengalah. Jangan sesekali jatuh kerana dengan apa yang dihadapi sekarang.
Diri sendiri pun tidak tahu ke mana hilangnya semangat dulu cukup utuh untuk lakukan semuanya. Adakala terfikir apa yang menyinggah dalam hati, fikiran dan perasaan sekarang? Pelik, sekelip mata sahaja, semuanya jadi tidak terurus dan adakalanya semuanya malas hendak dilakukan. Nashriq bukan sebegini rupa diri mu! Bangkitlah! Bangkitlah! Jangan mengalah sedikit lagi penghujung jalan akan tiba.

Semoga Allah berikan aku kekuatan dan semangat! :(

Wednesday, 5 June 2013

Bingkisan Ringkas

Assalmualaikum W.B.T

Hanyalah bingkisan yang ringkas. Dalam benak kepala saya ini asyik memikirkan apa perbezaan antara saya dan yang lain?
Terfikir juga kadang-kadang, ke saya yang terlebih berfikir? Adakah saya yang terbawak laju sangat dengan pemikiran ini? Emmm.. Ataupun terlalu memikirkan benda yang tidak perlu diambil pusing.
Kadang-kadang itu mata mentafsir perkara lain, minda pula mentafsir yang lain, apatah lagi hati? Lagilah sedalam mungkin mentafisr benda lain. Ekh? Boleh tak tak perlu fikir semua benda tu?
Aik? Entah, cuba tak fikir, sangat-sangat dah cuba, tapi tetap nak fikir? Kadang-kadang macam tidak menjawab soalan dekat dalam hati, fikiran dan sebagainya. 
Hailah minda, hati dan mata, jangan terlalu banyak fikirkan, semua tu boleh menjejaskan. :) Sedarlah, andai perkara yang kita rasa kadang-kala kita tidak perlu ungkapkan. 
Biarlah berlalu, semoga semuanya cool seperti biasa. Dah..Dah.. Jangan fikirkan sangat, sebab kadang-kala kita kena  tahu di mana kita berpijak. Itulah banyak sangat fikir, bila fikir benda yang bukan-bukan mulalah down dan sebagainya. Ekh! Kenapa orang lain tidak seperti mata, hati dan minda saya? Kenapa saya tidak seperti mereka? Kan senang tak fikir panjang-panjang ni! 
Aduhai~ 

 

Teman Dalam Diam

Assalamualaikum  W.B.T 

Sekadar Yang Terfikir :)

Jauh,
Berpesan kita pada si bulan
Semoga teman sihat sentiasa
Berpesan kita pada si bintang
Semoga teman kita ceria sentiasa

Jauh,
Hanya berbicara tanpa suara
Hanya berbicara di alam maya
Hanya berbicara ketika ada masa
Bicara kita terbatas atas sempadan dunia

Jauh,
Teman di antara dua benua
Teman di antara dua usia
Teman antara senyum dan tawa
Teman yang masih berjuang demi kerjaya

Jauh,
Teman dari seberang laut
Bercanda dan bercerita
Teman dari seberang laut
Tidak pernah bersua muka
Hanya bercanda di alam maya

Nukilan,
Nashriq Ismail
Perpustakaan Unisel ; 12:12 pm
05.06.2013

Tuesday, 28 May 2013

Kiri Keluar Kanan


Assalamualaikum W.B.T :) 

Tiada apa yang ingin diceritakan, cuma perkongsian kata-kata dari manusia-manusia yang hebat :)



Thursday, 23 May 2013

Rindu Dalam Diam

Assalamualaikum W.B.T

Jauh di sudut meja
Termenung melihat awan biru
Terlihat burung terbang bebas di angkasa
Terbang sebebas mengikut haluanya

Di hujung jendela
Terlintas difikiran
Terkenang seketika
Terimbau sejenak
Sebuah kenangan terukir di ruangan minda

Bibir mengukir senyuman
Bibir terketar menahan sebak
Mencapai sebuah nota di hujung meja
Menulis, mencoret mengikut cerita hati
Tangan menulis, hati berdoa
Tangan menulis, tersenyum sendirian
Tangan menulis, hati terusik
Tangan menulis, membisu gugur setitis air mata

Di hujung jendela
Seakan berarak awan ke kiri dan kanan
Seakan melambai mengajak ku terbang
Seakan melukis sebuah kenangan
Seakan mengukir senyuman
Seakan memberitahu rindu itu dalam diam

Nukilan,
Nashriq Ismail
Perpustakaan Unisel,2nd Floor
23.05.2013 - 2.43 pm

Wednesday, 22 May 2013

3 Tahun - Manis atau Pahit

Assalamualaikum W.B.T :)

Masih bernyawa dan juga memilik nikmat Allah S.W.T untuk terus mencoretkan kata-kata. Sudah 4 hari berlalu dari tarikh 17.05.2013. Tiga tahun yang lalu, 16.05.2010 berkumpul beramai-ramai di Alpha Villa, meraikan kejayaan masing-masing. Shazwan akan ke Universiti Teknologi Petronas (selepas seminggu menyemai kasih di UTP dia dapat tawaran dari JPA untuk buat Jurusan Kedoktoran), Azre ke Kolej Mara Banting, Iffah ke Asasi Universiti Teknologi Mara, Zuhaili ke Asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Mardhiah ke Politeknik Sabak Bernam dan beberapa orang lagi, kemungkinan ada Goh, Ilham and Khushairy. Maaf jika ada terlupa nama anda-anda sekalian. Saat perpisahan katanya. Kesian Mak and Babah Shazwan, melayan kerenah kami. Itu semua cerita tiga tahun dahulu. :) Begitulah citrawarnanya ukhwah kami. Kini? Semua sedang mengejar cita-cita, Shazwan sudahpun berbulan-bulan di UKRIDA, Jakarta, Indonesia, Azre? Sudah ke Wake Forest University, United States (betul ke ejaan) , Zuhaili dah sambung Ijazah Sarjana Muda dekat Univeristi Islam Antarabangsa, Goh? beberapa tahun bergraduasilah dia dalam bidang Architecture di UCSI, Iffah tengah berhempas pulas dekat UiTM samalah dengan Aima dan Salbiah, Mardhiah? Norashikin? Siti Nur Farah? semua tengah menunggu masa konvokesyen dan mencari peluang untuk menyambung Ijazah sebab baru habis Diploma di Politeknik. Masing-masing dengan kejayaan dan cita-cita masing-masing. Saya? 

3 Tahun Dalam Kenangan :)

Saya kini sudahpun bergelar Penolong Pegawai Perpustakaan yang berstatus kontrak :) Alhamdulilah, syukur kepada Allah S.W.T yang sentiasa membuka mata dan minda untuk terus tabah dan cekal dalam menjalani kehidupan yang serba pancaroba ini. 11 bulan yang pertama, saya menjejakkan kaki di bumi Univeristi Industri Selangor yang kini dikenali sebagai Univeristi Selangor, memgang jawatan sebagai Pembantu Tadbir Sambilan. Selama 11 bulan itulah hanya menikmati gaji hari RM **.00. Masa itulah rasa kepayahan dan kesusahan sebagai seorang anak dan abang.Selama 11 bulan itu, pelbagai rencah rasa hidup yang dinikmati. Pahit, Manis, Masam, Masin semua menjadi satu adunan yang sebati. Pahit? Apabila dugaan dan cabaran itu datang dengan serentak. Masam? Sukarnya lalui hari-hari yang berliku. Masin? Payahnya hendak memikul segala masalah dan badai yang mendatang. Manis? Apabila sebulan lagi genap berkhidmat di tanah ini, di panggil untuk temuduga beranjak dari sambilan ke kontrak. Alhamdulilah 01.04.2011 surat tawaran sebagai Penolong Pegawai Perpustakaan sudah ada di tangan. Alhamdulilah. Alhamdulilah. Paling bersyukur 01.04.2011 adalah hari Jumaat. Hari teragung, hari terulung. Rezeki yang melimpah itu Allah yang berikan, berkat doa keluarga dan juga rakan-rakan. :) Bermulalah destinasi baru dalam kehidupan. Mula rasa senang sedikit, mula rasa kurang payah sedikit. Namun, Surah Al Rahman (55:13) "Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan" - Manusia sering alpa dan juga lalai dalam melaksanakan tanggungjawab. Dilimpahkan dengan pelbagai dugaan dan cabaran, namun kita tidak sedikit menangis kepada Allah, tidak sedikit kita merintih kepadaNYA, kita merintih kepada rakan dan taulan. Sedarilah, Allah sentiasa merindui rintihan kita sebagai manusia dan hamba kepadaNYA. :) Pintu taubat bagi hambaNYA sentiasa terbuka. Carilah jalan pulang, pulang dengan keberkatan. Hujung tahun 2012, kaki ini melangkah berat untuk mengambil tahu Biasiswa yang ditawarkan kepada kakitangan UNISEL, pada mulanya memang dah diketahui jawapan, namun sifat ingin tahu itu membuak-buak. Perasaan? sedikit hampa namun kalau itu bukan rezeki, maka bukanlah. Lantas, kaki hampir melangkah keluar dari pintu Pejabat Sumber Manusia, ditahan seketika oleh salah seorang staf, " Nashriq, signlah surat peyambungan kontrak ni, lepas tu sampaikan surat ni kepada **** dengan **** . Selesai yang salinan hantar ke sini semula" - Surat Penyambungan Kontrak sebagi Penolong Pegawai Perpustakaan selama setahun. " Dalam masa terdekat ni, bersedia sahajalah, HR akan panggil untuk temuduga ke taraf tetap" Allah S.W.T lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNYA, kerana dia yang merencana segalanya. "Kita hanya mampu merancang, Allah S.W.T yang menentukan" Rezeki itu datang tanpa di duga. Selesai urusan penyambungan kontrak, berkhidmat seperti biasa dari bulan ke bulan sehinggalah pada 01 Mei 2013, dengan tidak sengaja membuka e mail  "Anda dijemput untuk menghadiri temuduga ke taraf tetap pada 08 Mei 2013" Alhamdulilah :) Tersenyum dan berkongsi sedikit cerita kepada yang hampir bersebelahan dengan saya masa itu. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNYA. Namun, dari beberapa yang ditemuduga satu atau dua sahaja yang akan diterima bagi jawatan yang ditemuduga. Berserah kepada Allah, jika tertulis di sini rezeki ku, maka kaki ini gagah dan terus tabah untuk hadapinya, jika tidak mempersiapkan diri dari segala aspek. Tiga tahun, bukan singkat usianya, namun itu semua telah tertulis dan tercatit bahawa Muhammad Nashriq Ismail, perlu lalui semuanya. Diberi dugaan, agar mendekatkan diri keapdaNYA.

Manis? 
Selama tiga tahun ini, dikongsikan sedikit kemanisan yang ada. Melihat kejayaan orang lain, semestinya, timbul rasa cemburu dan juga rasa ingin berjaya. Diberi peluang oleh majikan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat seterusnya dalam bidang perpustakaan. Memegang "title" pelajar Ijazah Sarjana Muda (kepujian) Pengurusan Maklumat ( Pengurusan Maklumat & Perpustakaan) secara flexible learning (E-Pjj) sekarang sudahpun berada di semester 4. Berusaha memperbaiki diri dalam meningkatkan kualiti dan kuantiti kerja. Pengalaman manis sebagai Pengacara Majlis bagi Pelancaran Sumbangan Buku Karangkraf  ke Perpustakaan Unisel dan juga Pengacara Majlis bagi Majlis Perasmian Hari Terbuka Perpustakaan UNISEL pada tahun 2011. Alhamdulilah, bakat yang Allah berikan dan dipercayai oleh majikan. Seterusnya, apabila dijemput menjadi hakim pertandingan Bahas Terbuka INTEC dan juga Pertandingan Perbahasan Perdana di INTEC. Kerdil rasanya, saya bukanlah berpengalaman, namun diberi mandat dan juga kepercayaan. Di sini mulanya kemanisan ukhwah, mengenali warga Cemara, UiTM dan sehingga kini  kami berutus kabar dalam salam dari Usrah Sampai Syurga. Manisnya lagi kehidupan dalam bekerja, apabila Sekolah Menengah Kebangsaan Jln. Bukit Kajang, memberi kepercayaan kepada saya memberi latihan kepada bakal-bakal Pustakawan Muda di sekolah tersebut, hampir dihadiri berpuluh Pustakawan dari Tingkatan 1 sehingga Tingkatan 5. Usaha kita setakat yang mampu. Ya Allah, semuanya rezeki dari MU. Pada tahun Mac 2013, Sekolah Menengah Kebangsaan Zon R1, di mana sekolah lama saya dididik dan diajar untuk menjadi manusia yang berguna juga memberi saya kepercayaan untuk memberi latihan kepada Pustakawan Muda baru dan lama, walaupun tidak sehebat di Sekolah Kajang soalan yang bertubi-tubi, saya masih berusaha memberikan yang terbaik. Kenapa saya katakan semuanya manis, kerna saya tidak pernah rasa nikmat sebegini. Diberi kepercayaan, diberi kebolehan dalam bidang yang saya ceburi. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada, apa yang kita miliki kini adalah milik sementara, berusahalah kerana yang membantu kita Allah S.W.T :) 

Pahit?
Segala yang ditelan seperti kopi, namun ranjau yang hadir itu ada hikmahnya. Dari kepahitan ini pelajar satu perkara, yang kita bertepuk tampar itu belum pasti baik di belakang kita. Saya bersyukur memliki keluarga yang terus memberi sokongan dan dorongan, rakan-rakan yang membina semangat, adik-adik yang terus membuat saya tertawa dan tersenyum. Pahitkan? bila buku tidak dibaca sehingga ke dasar epilognya. Biarlah pahit itu disimpan dan hanya dikongsikan dengan siapa yang saya percayai. Namun, sedarlah, makin dewasa seharusnya makin peka dan waras dalam berfikir.

Alhamdulilah, kini menjalani hari-hari yang cukup indah. Berada di dalam Agama yang cukup indah, diberi Keluarga yang memahami, namun badai tetap ada. Diberikan sahabat-sahabat yang sentiasa membimbing dan juga adik-adik yang terus menerus menyayangi saya. Keluarga, terima kasih Mak, Abah. Along, Angah, Alang and Naim :) Mom ( Madame Fadliah Darini) - Sahabat-sahabat yang penat dengan celoteh saya Suhaini, Munirah, Fairus, Jeffri, dan lain-lain. Adik-adik yang jauh di mat Azre, Solihin, Shazwan, Aisar, Aiman, Aizul, Syamsul, Hafizi, Hafiz (Apai), Muhammad, Aman- Adik yang dekat di mata Azrin, Mardhiah, Salbiah, Farah, Zuhaili, Ekin, Goh, Ain dan lain-lain yang setiasa menceriakan keadaan. Semua yang berada di sisi saya, terima kasih :) Semua yang mengenali saya terima kasih :) Terima kasih semuanya. 
Inilah ceritanya. Hanya berkongsi apa yang dirasa. :) Ketahuilah, membaca itu gaya wawasan, membaca itu membuka minda. Jika bukan dengan membaca, dari mana informasi dicerakinkan :)
Salam tautan sayang, Nashriq Ismail :)

Wednesday, 15 May 2013

Dia ... Shazwan Sazali

Assalamualaikum W.B.T :)

Dia,
Tak kenal maka tak cinta
Udah kenal akrab hubunganya
Tak kenal maka tak cinta
Udah kenal senang berkongsi cerita

Dia,
Lantang bersuara, ligat mencari idea
Pantang berundur sebelum mencuba
Diam tatkala hati dijentik, tatkala hati terusik
Lantas diam menjadi tanda dan tanya

Dia,
Bakal pemimpin negara
Bakal Khalifah kita
Bakal Doktor kita
Memperbaharui cerita meniti jalan penuh pancaroba

Dia,
Tersenyum dihujung meja
Terjerit saat ketika gembira
Senyum tanda gembira
Senyum tanda ceria

Dia,
Lahir di hari pekerja
Lahir di bumi Malaysia
Lahir sebagai pemimpin negara
Lahir sebagai penggiat seni nusantara

Dia,
Sahabat yang sejati
Teman yang memahami
Sahabat yang prihatin
Teman yang tiada pengganti

Dia,
Ukhwah tiada penghujung
Ukhwah tanpa halangan
Ukhwah tanpa dusta
Ukhwah hingga ke hujung nyawa

Dia,
Sahabat, Dia teman, Dialah Rakan
Dialah taulan, Dialah saudara, Dialah peneman
Dialah penglipur lara, Dialah suka, dan juga peneman duka
Dia ... Shazwan Sazali :)


Nukilan,
Nashriq Ismail
Area Auditorium
Fakultas Kedoktoran UKRIDA
1/05/2013 - 2.16 PM 

"Nukilan sempena Birthday Wan :).. Thanks FK UKRIDA, mencurah2 idea"

Terminal II : Cerita Kita

Assalamualaikum W.B.T

Cerita kita hampir melabuhkan tirainya. Sebenarnya sudah hampir seminggu lebih balik dari Jakarta, Indonesia namun kesan percutian itu masih bersisa di dalam ingatan. Memori terindah 2013 sehingga terbawa ke hujung cerita kita. Layarkan cerita kita sehingga lambaian terakhir di Terminal Dua Seokarno Hatta Airpor, Jakarta. 

Pulang Marilah Pulang!

Tepat jam 9.00 Pagi, Gerabak Keretapi pun memulakan perjalanan, selamat tinggal Bandung, sehingga kita ketemu di lain tahun :) Kami bersepuluh mengambil tempat duduk masing-masing. Aida duduk dengan Apai, Saya? Semestinya dengan Wan, Aina duduk bersebelahan dengan Aman, Odah duduk dengan Mad dan Shayuti melayari impian bersama Shayuti. Dalam tak sedar Aida kata seat dalam train boleh dipusing-pusing. Jadinya, saya menghadap Aida, Wan menghadap Apai. Aman menghadap Mad, Aina menghadap Odah. Berlapan je? Dua lagi duduk belakang kami. Haha.. Tak boleh nak hadap! Haha.. Tak berapa nak ingat apa yang diborakkan di dalam train. Pasti sekali, kami berlapan banyak ketawa dengan pelbagai kerenah, makanlah, buat sepah, makan roti, makan kacanglah. Haha... Gerabak itu hak kami! Haha.. Bergambar dan sebagainya, kamera di tangan Mad, buatlah apa pun yang hang nak buat Mad.! Hee.. :) 
Saya gemar duduk di tepi tingkap. Melihat keindahan alam dan ciptaan Allah, masih terasa berada di dalam gerabak mengambil beberapa gambar yang boleh dijadikan kenangan bersama. Melalui gunung ganang, lembah lurah, bengkang bengkok dan akhirnya semua tertidur. Menutup muka dengan bantal, menyumbat telinga dengan ear phone, novel terselit di celah badan, kamera tergantung kepala lentok, kepala lentok bantal menjadi pengalas. Haha.. Pelbagai ragam! Saya? Tidur juga, tidur bersama shawl.. Hehe.. Perjalanan yang memakan masa 3 Jam itu hampir ke penghujungnya. Perjalanan yang dipenuhi tawa dan senyum tadi bertukar kepada dengkuran dan juga lelehan? Ada ke? Haha.. Terperasan yang Odah suka ambil gambar pemandangan. Kebanyakkan gambar pemandangan Odah lah yang ambil. Tiba di Stasiun Gambir, Jakarta. :)
Sempat bergambar dahulu sebelum keluar dari terminal keretapi tu. Haha.. Gambar dengan muka yang kepenatan dan juga keletihan. Sebelum pulang ke Tg. Duren sempat kami selesaikan yang wajib dahulu di Mushola dan kemudian berpecah dengan tiga group. Aina, Odah dan Aida pulang sambil mengucapkan selamat pulang kepada saya! Bye2 ladies! Apai, Shayuti dan Radhi balik ke Tg Duren dahulu. Saya, Wan, Mad dan Aman meneruskan misi Gerak Gempur mencari baju untuk Rizqin, Clutch untuk Asnida dan juga Keychain untuk Puan Ruhana.. :) Misi baju dan Clutch berjaya, namun Misi keychain tidak berjaya. Dalam keadaan yang agak lemah masa tu disebabkan cirit birit dan juga terasa macam nak demam. Singgah sebentar dekat D'Cost, depa suruh saya makan, supaya badan tak lemah. Terasa sayu sebenarnya masa tu, tengok makanan pun tak lalu. Namun, kerna perut yang kosong, makanlah. Dalam menikmati makanan, air kelopak dah berair. Tak taulah Mad perasan ke tak, sebab dia je yang dok menghadap muka saya masa tu. Wan dengan Aman sedap makan! Haha.. Saat badan dibalut dengan shawl, Shazwan tambah lagi dengan sweater kelabu merah dia. Sejuk, sangat-sangat sejuk masa tu. Badan dah mula tak bermaya. Bergegas untuk pulang ke Tg. Duren. Dalam teksi, Shazwan duduk depan, Saya, Aman dan Mad duduk belakang - " Abg Nash, panasnya tangan. Kenapa?" -  "Tak tahulah Aman " - Rangkul lengan Aman lentok terus lelapkan mata. Jalan macetkan, jadinya sedaplah tidur sekejap. Dalam keadaan yang jammed tu, terus menerus hati dbuai sayu. 6 Hari, cepat sungguh berlalu. Pantaskan masa sekarang. :)
Sebenarnya, berlaku kemalangan kecil melibatkan teksi kami naik dan juga sebuah kereta. Teksi yang kami naik tu hentam belakang kereta tu. Semua tengah syok tidur, terbangun dan lantas mata tak boleh nak lelap dah sebab dah dekat dengan Tg. Duren. :) Sebelum sampai rumah sempat belikan chocolate untuk Kak Jue, Kak Ida dan Kak Liza.. Beli Maggie Indonesia untuk Kak Ann. Selesai je urusan dekat situ terus balik ke Tg. Duren.. Waaahaaauu~ Bersepahnya barang yang nak dibawa pulang ke Malaysia.. :)
Sesi mengemas bag yang tak tentu arah. " Cuba abang nash guna bag Mad, muat tak?" - Punyalah mencuba, tetap tak muat dik! " Wan, guna bag Wan lah." - " Nanti Wan nak balik Malaysia guna bag apa pulak." - Jalan penyelesaian di cari. Akhirnya, Shazwan hulurkan bag berwarna coklat. " Abg Nash gunalah yang iini, nanti hantar dekat rumah, pas sekali barang untuk Mak dengan Babah ek." - " Okay boleh je" - Settle masalah yang penuh berliku. Disebabkan dah over kilo, terpaksa tinggalkan, seluar tidur, seluar jean, shampoo, sabun, dua novel bahasa Indonesia dan juga buku yang sangat dirindui " Bertanya Tentang Tuhan" .. Hehe.. Tinggalah barang-barang tersebut, Shazwan balik raya nantilah baru jumpa semua barang-barang tu. Siap barang disusun, Mad datang dengan penimbang, kira bagasi bermula, " Abg Nash, over 7 kg, so Bag yang tarik Abg Nash ni, bawak naik cabin dengan bag laptop, yang bag universal studio ni, Abg Nash letak dekat kargo sama dengan bag tarik wan ni." - "Abg Nash, nasib baik saya takda barang nak pesan, kalau tak lagi berat." Aman! Haha.. Mission completed :) Terus capai towel masuk bilik air mandi dan bersiap.

Selamat Tinggal Tanjung Duren & Indonesia :)

Selesai mandi,  " Mad! Mad! ... Tolong capaikan seluar yang baru beli tu.." - " Abg Nash, nah!" - " Mad! Nanti... " - Tak sempat habiskan kata-kata Shazwan dah intai..  Terdiam dan terus tutup pintu bilik air. Berlalulah Mad dengan penuh tanda tanya (agaknyalah). Bising dah macam nak balik raya! Bersiaplah dengan memakai baju yang depa pilih masa dekat Thamrin City. Badan bersalut baju Adidas kuning, seluar Dockers coklat dan juga bertemankan Shawl coklat emas. Sambil bersiap, berbisik dekat Mad " Mad, nanti ajak Aman keluar dulu, Abg Nash nak cakap dengan Wan!" - " Bisa aja mas. Okay bosh!" - Berlalu dan Mad terus melekat dekat Aman. Bisikan manja diberikan dan mereka berdua angkutlah bagasi-bagasi seprti pelajar Akademi Fantasia tersingkir. Dalam sibuk-sibuk Shazwan ke hulu ke hilir dalam bilik tu " Wan ~ Abg Nash nak cakap sikit " - Terus peluk dan tanpa sedar benda yang paling susah nak control, berjurailah air mata " Ni bukan nak cakap... " Wan boleh cakap macam tu.. " Abg Nash, thanks datang dari jauh sambut birthday wan. Wan hargai sangat.. Alah sekejap je, bulan 7 nanti Wan balik, tak payah nangislah. Sekejap je bulan 7 tu. Sekarang pun dah bulan 5" Ayat Wan! Serius! Dialah teman yang suka membuat orang ketawa dan gembira.. Hati kita sayu, sebelum melepaskan pelukan, melihat dulu keliling bilik rumah tiga tingkat tu. Kemudian melihat jendela dan juga tilam katil tempat kami berguling dan ketawa. Sebelum Keluar dari bilik " Bawak tisu tu, Wan tau dekat airport mesti banjir lagi" -  " Radhi.. Radhi.. Tidur ke?? Abg Nash nak balik dah.. " - "Ye, Balik elok-elok" - " Ekh~ sempat gunting rambut?" - "Aah, sempat gunting rambut.. Janganlah sedih-sedih ye.. Elok-elok balik Malaysia. bye!" Seterusnya, " Sulaiman, Abg Nash balik dulu.. Jaga diri, makan banyak sikit.. Study elok-elok. " - " Sekejap je Abg Nash dekat sini, sedih pulak.." - " Insya Allah, ada masa kita jumpa lagi.. Jaga diri" - Shayuti dengan Apai tidur, tak sempat hug2 dekat depan rumah. Berlalu turun ke tingkat bawah, bye dapur! :) Serius macam tersingkir dari Program Realiti TV. Saya tinggalkan selipar superman berwarna biru merah sebagai kenang-kenangan. Teksi sudah siap untuk menghantar ke Terminal Dua. Sebelum naik teksi, hampir meleleh air mata melihat rooftop rumah di Tg. Duren. Serius di situlah mencari ketenangan di kala selepas subuh dan menanti senja. :) Selamat tinggal Rumah Tiga Tingkat. :) I will miss this moment ... Masuk dalam teksi, check passport, duit tax air port dan barang lain. Pemandu teksi tu pun prihatin, " Periksa dulu barangnya Mas, ada yang tertinggal" -  " Ngak ada apa-apa kok, bisa aja terus ke air port".... Setitis air mata gugur di tanah Tg. Duren. Dalam teksi, sesi mengenakan saya! Macam-macam lagulah yang dipasang oleh Mad dan Aman. " Cuba korang pasang lagu Butiran Debu " Amboi Wan sempat lagi nak kacau kita. Butiran debu~  Tahan jelah perasaan tu. Badan sudah mula tak sedap, perut mula tak selesa. Dalam teksi sempatlah bergurau senda dengan Aman.. Dicubit peha kita, " Jangan sedih..Ni apa sedih-sedih ni.. Sedih lagi.. Sedih.. Sedih..."  Nak melompat dibuatnya kita dalam teksi tu, dicubit, dicucuk cuma tak sempat nak gigit je. Haha.. Terminal dua mula nampak! Nampaklah kapal-kapal terbang yang mula menerbangkan pesawat-pesawatnya. Tiba di Terminal Dua, ucapkan terima kasih kepada pemandu teksi dan diorang dah siap letak bag atas troli. Sempat bergambar dulu sebelum masuk ke dalam. " Awal lagi ni, jalan-jalan dulu yuk" Berjalan sambil Shazwan pegang ticket flight. Tengok-tengok jugak masa flight, kaunter check in belum di buka lagi. Sempatlah kami makan di A&W.. Tapi tak lalu nak makan, makan ice cream coklat yang Aman belikan je.. Hehe.. Thanks Aman! Heee..Tengah syok-syok makan, tiba-tiba " Abg Nash, flight ticket tadi mana? Ada dekat Abg Nash ek?" - " Mana ada, ada dekat Wan tadikan, Wan je yang pegang ticket tu.. Abg Nash takda ambik pun" - Sudah habis semua orang digeladahnya. Akhirnya, saya suruh dia pergi tanya dekat kaunter A&W tu.. Nasib baik ada, kalau tak balik esoklah jawabnya. Selesai makan terus ke surau untuk selesaikan yang wajib. Selesai segala yang perlu dilakukan, kini tiba masanya.. Berjalan menuju ke ruang untuk check in bag. Stay beberapa minit dekat depan tu. Jam belum menunjuk kul 7, borak-borak sekejap, " Abg Nash dah boleh masuk ni, nanti dekat dalam macam-macam Abg Nash nak kena buat." - " Okay!" - Pelukan pertama dari Aman, mampu bertahan lagi " Jaga diri elok-elok. Thanks tau datang melawat kitaorang" - Mad! Mula tersenyum " Thanks Abg Nash, jaga diri elok-elok. Jangan sedih-sedih k. Nanti kita jumpa lagi" - Okay, keluarlah sikit air mata. "Wan!" - " Abg Nash, Thanks datang tau. Jaga diri elok-elok, kirim salam dekat orang Malaysia. Alah, tak payahlah sedih, Nanti bulan 7 Wan balik. Nanti kita keluar jalan ye.. Jaga diri, Jaga kesihatan. Janganlah sedih" - Sahabat, 6 hari berguling bersama, keluar berjalan bersama, share cerita macam-macam, solat bersama, masak sambil ketawa semua ada dalam ingatan. Sedih wok~ Meleleh air mata. Masa tulah Aman sempat snap gambar dua tiga keping. Air mata Terminal Dua, tak kisah dah orang kiri kanan tengok. Tengah-tengah nak check in bag SMS masuk  " Salam. Tq dtg, wan sgt2 hargai sush pyh Abg Nash utk sumenya. Take cre.  Krm slm sume. Insya Allah bulan 7 kita jmpa ag. Wan *** abg nash. :) " Tak kira dah, keluarkan tisu, lap je air mata masa tu. Tak kisah dah orang keliling tengok. Masuk lagi SMS " Abang Nash bye2.. tq dtg.. halalkan makan mnum.. kalau ada trlebih tkurang ye .. :) semoga selamat sampai.." Aman pulak text. Lagi banjir, banjir sampai ke dalam cabin! Haha.. Berjalanlah seorang diri, membawa diri yang lara! Cewaaahh.. Semua dan settle, terus masuk ke dalam beli FM untuk Cikgu Ruhana dan seterusnya tunggulah gate open. 8.15 pm, gate tak open lagi, 8.25 pm, gate change! Serius masa tu dah rasa macam nak tumbang dan ada perasaan nak call Wan, nak balik esok pagi je.. 8.30 gate still tak bukak. At last, 8.45 semua berduyun-duyun masuk. JT 286 - Lion Air CGK - KUL .. Ingatkan dah boleh masuk dalam cabin. Belum lagi, terseksa perut, jiwa dan raga! Huaaaa~ Meleleh air mata. :(  Septutnya flight berlepas jam 9.00 malam sudah di anjak masa ke 10.00 pm. Satu jam menunggu dan akhirnya panggilan untuk penumpang Lion air JT 286 untuk masuk ke pesawat. Perhatian kumpulan A - C masuk terlebih dahulu.. Kemudian barulah group saya masuk, Group D! Alhamdulilah, dapat duduk di seat kecemasan! Luas sikit takdalah sengsara kaki. Masuk dalam cabin dengar dua tiga arahan dan kemudian tutup muka dengan shawl, melelehlah sepuasnya dan akhirnya terlelap. Sedar-sedar je, depa bagi arahan yang flight dah nak landing. Namun masih dalam keadaan yang mamai, lentok jelah kepala dekat seat tu. Smooth dan tak rasa terhentak sikit pun. Alhamdulilah, 1.30 pagi selamat sampai di Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Bergegas dengan keadaan yang lemah. Bersiap siaga dan abang pun dah sampai, masuk bag dalam kereta letak kepala dan sambung tidur. Tepat jam 3.00 pagi waktu Malaysia, selamat sampai rumah, tetapi minda masih terasa di Tanjung Duren. :)

Alhamdulilah :) Percutian yang telah lama dirancang semenjak Oktober 2012. Lamakan? Seakan tidak percaya, berjaya mengharungi seorang diri. Alhamdulilah, syukur kepada Allah, semuanya dipermudahkan dengan sedikit cabaran. Terima kasih penghuni Rumah Tiga Tingkat Tg. Duren, Asyraf Nazri, Marzuqi, Sulaiman, Radhi, Aman, Muhammad, Shazwan, Hafiz (Apai), Aiman dan Shayuti. Ditambah dengan kenalan baru Aina and Odah serta Jemah Youalsss (Aida) ! Yang tak sempat nak bersua muka Nur Hamizah (Senior Wan, sekarang dah jadi member!). Sempat bercakap dengan Aliff Faizal dan berkaroke bersama Mud (mcm tu ko ejaan). 6 hari, bukanlah masa yang singkat, lam juga sebenarnya. Pelbagai ragam dan juga kerenah. Berguling, memasak, ketawa dan juga berkongsi cerita semuanya terjadi dalam masa enam hari. Itulah manisnya ukhwah. Senyuman pada hari pertama melihat kehadiran saya! kemudian monyok di hari kedua bertukar emosi pada malamnya, kemudian sibuk menguruskan diri dengan Exam.. Semua menjadi satu kenangan yang sangat hebat. Terima Kasih Allah, kerana meraka hadir dalam kehidupan saya. Kini tirai dilabuhkan. Semoga gembira membaca coretan cerita saya. Semoga kita berjumpa lagi. :)

The End : )

Tuesday, 14 May 2013

Libur ~

Assalamualaikum W.B.T

Sudah 4 hari berada di Rumah Tiga Tingkat :) ayuh langkahkan kaki ke Bandung.. Selamat tinggal seketika Tg. Duren :) Sob.. Sob.. Sob..


Gerak Gempur Shopping II & III

Setelah dua haru berlalu, Gerak Gempur Shopping I di Tanah Abang, Jakarta selesai, kini kita bergerak ke Bandung. :) Rancangan asal, hanya saya, Shazwan, Mad, Aman, Aida, Odah, Apai and Aina sahaja yang nak pergi. Rancangan berubah bila Radhi dengan Shayuti berbesar hati hendak turut bersama ke kencah membeli belah kali ini. Cerita bermula, apabila semua lewat subuh, subuh dah hampir-hampir hujung waktu, disebabkan malam sebelumnya, semua melepaskan segala tekanan di Karok Box!! Seperti biasalah, Radhi akan ketuk pintu bilik seperti biasa "Subuh, Subuh.. Bangun subuh.. :) " - Bangunlah seorang demi seorang, saya bangkit ambil wuduk terus ke tingkat atas. Usai solat subuh, kejutkan anak-anak teruna yang lain bangun. "Wan, bangkitlah. Janji dengan Aida kul berapa ni? Kang lewat kang.. Bangun.. Bangun" - " Janji dengan diorang 6.30 am" - "Dah tu, bangun solat, terus mandi" - Bangunlah seluruh umat yang tidur tadi. Bersiaplah semuanya dengan pantas. Ada tiga bilik air, digunakan semuanya oleh mereka yang lewat ini. Macam biasa, saya sudah siap untuk meneruskan gerak gempur yang seterusnya. " Abg Nash, jomlah kita gerak dulu, boleh g makan bubur ayam dekat depan. :)" - Hanya dengan berseluar track dan t-shirt biasa, bertemankan shawl Fairus bagi pinjam, ikut sahaja langkah anak kecil dalam hati " Hari terakhir kita sahabat, semoga bergembira sepenuhnya :) " Jomlah, kita gerak dulu. Takut budak perempuan tu dah tunggu" - " Korang, Aku gerak dulu dengan Abg Nash" - Tak pasti ada yang menyahut ke tak. Berjalanlah kami berdua, tersenyum, ketawa! Haha.. Terus ke kedai bubur ayam di tepi jalan dan seterusnya? Datanglah tiga gadis sunti dengan lenggang dan lenggoknya. :) "Lambat!" - Itu je ayat yang ingat. Haha.. " Odah ini Abg Nash, Abg Nash ni Odah, Aina ni Abg Nash, Abg Nash ni Aina, Aida ni Abg Nash, Abg Nash ni Aida" - Untuk Aina dengan Odah takda masalah untuk diperkenalkan, tapi bila part Aida!? Macam kelakar sangat! " Aah! Wan, ni Abg Nash.. Haha" Datanglah berduyun-duyun Awang Senandung bersama rakan-rakannya (Mad, Aman, Shayuti, Apai dan Radhi) ... Habiskan bubur ayam dengan kek yang Aida buat kami pun bergegas dapatkan teksi untuk ke tempat untuk naik bas tak berapa nak ekspress dekat are Jakarta. Jalan punyalah macet~ Aman dengan Apai sampai tertidur-tidur dalam teksi.

Sampai je dekat are stesen bas tu, cucilah mata, bas mana yang boleh kami naik. Kami semua bersepuluh, 3 perempuan dan selebihnya lelaki. Dapatlah bas yang dikehendaki dan menepati citarasa walaupun jauh dari imiginasi awal. Mad duduk dengan Apai, Saya dengan Shazwan, Aina dengan Odah .. Menjeling-menjeling ku bertentang! Aida duduk sorang, Aman duduk sorang! Tiba-tiba ada Mas Ganteng Budiman Sriwijawa ni naik nak duduk sebelah Aida, terus Aida lari duduk sebelah Aman! Sopan je Aida! Grand bangat! Haha.. Sementara menunggu bas jalan dan sebelum Aida melompat sebelah Aman, kami kerjakan sarapan Aman dengan Mad.. Haha.. Bergilir-gilir mee hoon sup tu dalam bas sehinggalah habis. Kesian depa lapar! Setelah bergelak ketawa, penat mengenakan orang, snap gambar sana sini, akhirnya semua tumbang dalam bas kecuali budak kecil seorang ni! Hai Mad, tak tidur ambil gambar orang tidur ye. :)
Perjalanan yang hampir 3 jam setengah tu, hanya dipenuhi dengan tidur, terjaga, tidur balik. Simpan tenaga katanya, nak shopping sekejap lagi. Sampailah di satu tempat, rupanya tol! Haha.. Tol lah kot, kalah Tol Sg. Besi ye, berapa lama sangkut dekat situ. Adehh~ Perut dah lapar, kek hasil air tangan Aida dah habis, kudap-kudap pulak tak beli. Tahan je lapar tu dan kruk~kruk~kruk perut berbunyi. Haha.. Yeeahhh~ Dah sampai Bandung! Sejuk sikit dari Jakarta.. Hehe.. :) Urusan pertama adalah kedai makan, dan dalam masa yang sama dah pun masuk waktu Zohor. :) Selesai sahaja makan dekat kedai yang berdekatan, kami terus menunaikan solat zohor. Sementara tunggu yang lain selesai sempatlah snap beberapa gambar di surau yang berdekatan. :) Angin bandung, sejuk cuma keadaan macet tulah yang tak tahan. Meneruskan gerak gempur, kami naik van ke Pasar Baru, kalau tak macet lebih kurang dalam 20 minit sampailah agaknya. Sampai sahaja di sana, kami berpecah kepada tiga kumpulan dan mencari barang masing-masing. Pada mulanya, tidaklah terlalu tertekan untuk mencari barang, lama kelamaan, menjadi satu tekanan sebab terlalu memilih barang dan mengejar masa. Pada masa yang masa yang sama, dah rasa bersalah dekat Aman, Wan, Aida, Mad, Aina, Radhi, Odah, Apai and Shayuti kerana kena tunggu dua jam untuk selesaikan segala benda yang dicari. Thanks guys sebab bersabar dan melayan kerenah orang tua ni. Hee... Thank Mad and Shayuti yang tunggu sampai habis sesi membeli belah. :) Kesian tengok depa, sorry sangat-sangat ye adik-adik. Hehe.. Masa tu saya banyak mendiamkan diri, entahlah.. Hanya mampu mendiamkan diri untuk kembalikan mood yang agak swing ke sana sini. Maafkan saya! Apabila dah sampai dekat Dago, barulah rasa cool sedikit. Rasa bersalah tetap ada masa tu.
Dago! Factory Outlet! Serius barang branded yang murah. Serius mata jadi rambang dengan semua benda yang ada nak dibeli. Tapi sebelum meneruskan Gerak Gempur Shopping III, kami selesaikan yang wajib dulu. Selesai Maghrib, kami menerjah kedai pertama. Kawasan factory outlet dekat Dago ni berbukit jadi bersenam sambil membeli belah. Havoc! Dengan si Jemah (Aida) asyik panggil saya AA (Azwan Ali).. Hahaha.. Sementara menunggu Radhi dengan Shayuti memilih barang, Mad dengan Aman tengah Solat, Saya, Aida, Wan, Aina borak-borak kosong. Apai dengan Odah dah macam Love Couple Of The Day! HaHaha.. Odah! Apai! Joke je tau~ Disebabkan kedai tu tiada benda yang menarik, bergeraklah ke kedai lain.Dalam erti kata lain, bila dah bergerak ke kedai lain, mata pun tertumpu pada kedai makan! Lapar! "Wan! Abg Nash laparlah.!" - " Jap-jap, tunggu diorang jap, jap lagi kita g makan. Kita tengok kedai roti tu ada yang menarik tak.? Buat lapik perut" - "Tak payahlah membazir, kejap lagi nak makan lagi" - Shazwan? tetap pergi jugak dekat kedai tu, at last takda yang menarik kami patah balik ke kedai yang sedang dituju. Akhirnya, sebulat suara, semua keluar dari kedai tu, tinggalkan Radhi and Shayuti. :) Anak berdua tu sambung shopping. Yeehhaaa~ Kedai makan yang kami makan tahun lepas! Sol " euuww, jangan mencemar duli boleh" Haha.. Kedai bakso pak cik ni sedap, sampai dua mangkuk saya bedal, dan sepinggan nasi! Haha.. Sodap~ Sehingga keciritan! Cirit bukan sebab bakso tapi? sebab cili yang pedas gila tu. Aishh.. Takdalah cirit masa shopping, tapi selepas shopping. Meneruskan journey ke kedai-kedai lain. Actually, saya berminat dengan satu kedai ni, since last year dah pernah pergi sebab cardigan lawa-lawa dan menarik perhatian. Macam biasalah, shopping beramai-ramai tapi part pilih barang saya alone je..Bawa jelah hati tu.. Ceewaaah! Carikan jersey adik! T shirt untuk seseorang and dua cardigan saya beli. Satu biru + kelabu and other one ! Haha saya peminat warga coklat! Semestinya warna coklat. Beli barang-barang tu tak sampai Rp. 400,000.00. So teruskan perjalan dan berpecah dua dah kami. Saya, Aman, Wan, Apai dan Mad satu kumpulan. Aida, Aina dengan Odah satu group. Shayuti dengan Radhi satu group. Kumpulan kami dah masuk dua tiga kedai, last kedai yang diterjah kedai Arthopology! Haha.. Serius baju cantik-cantik dan saya beli sepasang seluar yang berharga Rp. 235,000.00 sama dengan RM 72.00. Kalau di Malaysia seluar macam tu dah mencecah RM100 -150. Nice colour and sedap digunakan. Aman, Mad and Wan beli baju yang sama warna berbeza! Jelous! Sebab takda size! Kena kuruskan badan ye! Saya adalah customer terakhir yang bayar dan customer akhir yang keluar. Hahaha.. Kalau ke Dago, tak sah kalau tak merasa ke semua kedai! :) Cerita belum berakhir, Al Kisah! Kenalah cari hotel! Haha.. Disebabkan malam makin larut, shuttle dah penuh, train dah tutup dan besar kemungkinan takda ticket, kenalah tidur di Bandung. Berjalanlah keliling Dago mencari tempat berteduh. Hotel yang pertama " Mas, masih ada kamar kosong?" - "Maaf ya Mas, kamarnya udah penuh semuanya." - Ngak apa-apa, makasih ya mas" - Berlalulah Saya, Wan, dan Odah. Percubaan pertama gagal :) Berjalanlah kami beramai-ramai untuk mencari tempat berteduh. :) Seterusnya ke Hotel yang ada di Dago. Percubaan ke dua "Mas, masih ada kamar kosong?" -  "Masih ada yang kosong, kamar yang ini harganya berapa?" - " Yang ini Rp. 300,000 (lebih kurang)" - Saya pandang Odah, Odah pandang Saya.. Sama-sama tersenyum pandang Wan. Hahaha.. Mahal sangat tu! Haha.. Percubaan ke dua gagal. Meneruskan perjalanan dengan keadaan masing-masing yang letih cuma belum nk terjelopok ke tanah je. Haha.. Dalam masa yang sama, Aina! " Laparlah!" Haha.. Samalah dengan saya yang mempunyai naluri lapar. ASkhirnya, Wan berjaya dapatkan hotel yang berdekatan dengan Stasiun Bandung. So, dengan pantas berjalan ke tepi jalan, cari angkot. Naiklah angkot dan bergelak ketawa dalam angkot tu. Macam-mcam topik dibincangkan.. First time kenal Aina and Odah~ Tak menghampakan, mereka sangat kelakar jugak. :) Hahaha.. Makan masa lebih kurang 20 - 30 minit untuk sampai ke kawasan yang di tuju. Alhamdulilah, ada tempat berteduh untuk malam ni. Ada dua tempat yang kami tanya, salah satu tu, macam dorm tapi berkongsi dengan orang lain. Reject! Sebab kami ni mulut tak reti diam. Haha. Kang ada pulak kena campak ke luar. So, bergerak ke hotel yang dituju. Shazwan, Aida, Aina and Odah! Sesi berbual dan mendapatkan hotel. Yeehaaa~ Udah selesai rupanya. Tak perasan pulak Wan, hantar SMS, yang telah berjaya mendapatkan bilik. Bilik 208 dan 209. Kami lelaki bertujuh disumbat secara berperingkat dalam keadaan yang tenang dan juga aman di bilik 209. Taknak kantoi, naiklah berdua-dua.. Memandangkan Aman dan Wan, dah ada dekat atas, kemudian Wan turun jemput kami seperti Hulu balang yang hilang arah dan mencari Raja! Haha.. Naiklah hulu balang secara berdua-dua. Dimulakan dengan Radhi dan Apai diikuti Apai dan Mad seterusnya Saya dan Wan! Selesai urusan memenuhkan ruang hotel yang agak indah itu. Haha, Alhamdulilah, ada tempat berteduh. Bergilir-gilirlah masuk ke bilik air yang seksi dan seksa tu. Oang pertama tumbang dari perjuangan Aman! diikuti Radhi dan Shayuti, Apai? Layan final destination? Saya dah bersiap bersama shawl nak keluar bersiar-siar di waktu malam kala bulan mengambang. Haha.. Mad, sambil duduk di birai hotel membaca  Al Quraan kami tarik jua bersama keluar berjalan-jalan. Betapa gagah kami bertiga walaupun dah penat bergerak gempur selama satu hari. Menikmati ais krim di kala malam sejuk bersama roti dan juga fresh orange, lalu dipesan nasi goreng dinikmati bertiga. Haha.. Hamboiii! Kerrrlassss Jah! Makan tengah malam. Haha.. Dah puas berbual, dampai Mad pun dah terlentok macam Bujang Senang, kami pun naik ke Hotel! Kerrlasss Jenab! Dahlah duduk dekat Bandung, sejuk +++ dengan Air Cond! Berselubung hamba-hamba Allah. Saya hanya menggunakan shawl yang nipis. Jadilah nak, dari takda. Akhirnya, percutian hampir ke penghujungnya.. Pulang ke Jakarta dengan keretapi tanah Indonesia, dari Stasiun Bandung ke Stasiun Gambir, Jakarta. Menikmati panorama indah, semuanya ciptaan Allah S.W.T. Bersyukurlah atas nikmat dan pemberianya. :) Maka, belum tamat kisah kita, akan ada bingkisan seterusnya :)

p/s : Buat Aida, Odah, Aina, Aman, Mad, Wan, Apai, Radhi and Shayuti.. Terima kasih kerana melayan kerenah saya semasa di Pasar Baru dan juga Dago. Terima kasih kerana bergembira bersama dan juga menceriakan cuti-cuti Malaysia saya. Walaupun seketika, kegembiraan dan gurauan penuh disetiap jalan. Terima kasih Allah kerana pertemukan saya dengan mereka.

Bakal Menyusul Air Mata Terminal II :)

To be continue "Don't Worry dah nak Ending dah"

Friday, 10 May 2013

Cerita Rumah Tiga Tingkat II

Assalamualaikum W.B.T

Hi semua, cerita kita bersambung lagi. :) Dalam tak sedar dah hampir seminggu saya balik bercuti dari Jakarta. :) Awesome memory.  Sekarang agak sibuk dengan "kerja-kerja sekolah" yang ditinggalkan dan juga keadaan pejabat yang bersepah. Semoga kita terus Sabar. Istiqamah. Ikhlas dan Mujahadah (perkataan ini dari Angel Pakai Gucci Blog) dalam apa jua kita lakukan. Mari bersama saya melayari cerita-cerita kelakar sepanjang berada di Jakarta. :)

3rd Day, Jakarta - Gerak Gempur Membeli Belah I.

Matahari yang terbit membuatkan saya terjaga! Cewah! Sebenarnya, subuh lagi dah bangun. Pagi tu, saya tak buat sarapan. Seperti biasa, UKRIDARIAN ni akan havoc bila nak pergi exam. Shazwan dah siap, dia bawa saya ke gerai tepi jalan yang menjual bubur ayam, memandangkan tak dapat makan semalam mencuba nasib di hari seterusnya. :) Merasalah bubur ayam, Shazwan and the geng pergi exam saya tinggallah sendirian di rumah. Dijadikan cerita, rumah sebesar tiga tingkat itu, tinggal pula bersendirian, maka dengan ini saya kunci segala jenis pintu yang ada termasuklah pintu yang berada di rooftop. Takut punya pasal, bubur tadi pun saya bawak masuk bilik dan makan dalam bilik serta bilik itu berkunci ye teman-teman. Duduklah dalam bilik tu, siap sarapan kemas-kemas sikit bilik tu and ?? apa lagi tidurlah. Passport kena sorokkan. Kalau ikut rancangan mereka, hari ini nak ke Tanah Abang, tunggu jelah depa balik. Tidur, nikmat yang sangat tidak terkata, sedikit bising mahupun gangguan ada. Haha.. Sepanjang cuti kali ini, banyak tidur, mungkin terlalu letih dengan "kerja-kerja sekolah" yang banyak diberikan oleh pensyarah. :) " Abg Nash, Mad kat bwh.. bukak pintu.. Hee" - Nasib baik perasan SMS Mad, kalau tak pecah pintu rumah tu pun saya tak sedar. Bukak pintu berdesup mamat naik ke atas, saya sambung baring atas tilam. Haha.. "Awat hang Mad?" - " Biasalah, nak berry (guna bahasa elok sikit)" - Tiba-tiba Wan balik, "Dah mandi belum?" - "Belum! baru bangun tidur" - "Laaahhh! Pergi mandi kata nak pergi Tanah Abang.. Cepat, kita kena balik sebelum Maghrib, paling tidak pun Asar sebab esok ada Final Exam Block!" - Dengan malasnya, bangun mandi dan bersiap. Hehe.. :) Kurang ingat lepas Zhor atau sebelum Zohor bertolak. So, berjalanlah ke Tanah Abang bersama Mad Aman dengan Wan. Naik bas ala-ala Bas Mini bayaran Rp. 2000 dari Tg. Duren ke Tanah Abang. Bila sampai dekat area yang berdekatan dengan Tanah Abang tu, jalan punyalah sesak dan menyebabkan bas tak masuk terus ke sana. Berhenti di persimpangan jalan dan menapaklah ke Tanah Abang, takdalah jauh mana, tapi penatlah jugak. Mata jadi tak tentu arah tengok banyak sangat baju lawa-lawa, nafsu kena kuat beb! Kami berpecah dua, saya dengan Aman. Wan dengan Mad. Masing-masing cari barang masing-masing, nak jimat masa. Saya dengan Aman berputar-putar mencari kedai baju Koko yang saya mahukan. Akhirnya, dah macam nak tercabut kaki barulah jumpa. Hehe.. Senang urus niaga dengan mereka, mudah untuk nego harga. " Motif yang baru harganya 95,000 rupiah, motif lama 85,000" - "Iya, Motif baru cantik-cantik bangat.. Mas, baju koko untuk anak kecil ada ngak? kitar umurnya 2 tahun?" - " Ada, mau lihat? - " Bisa aja." - Sebelum beli baju koko tu, sempatlah beli barang hantaran untuk alang. Sejadah dan Telekung. Alhamdulilahh, mak berpuas hati dengan pilihan. Hehe.. Selesai urus niaga di kedai baju koko itu, cari semula kedai mula-mula saya cuci mata. Hehe.. Atas sebab Kak Ida, berminat dengan satu design yang ada dekat kedai tu. Putar sana, Putar sini akhirnya jumpa. *Boleh bayangkan satu floor tu macam mana lebar kawasannya* - Berurus niagalah bersama tukang kedai, cuba mintak tawar tapi tak berjaya. Apakan daya, kita takda kuasa kimia, asid dan so on. Hahaha.. Selesai Gerak Gempur I - Almost Sejuta Rupiah habis dekat Tanah Abang. Kami singgah sebentar dekat Central Park untul lunch dan saya nak shopping barang masak dekat Carefour.! Yeehaaa~ Disebabkan malam ini, depa nak study besar-besaran, bolehlah masak. Kami bertiga makan, memandangkan Aman puasa sunat dia just take time untuk baca note dan juga mengaji :).. Sementara tunggu makanan sampai saya dengan Shazwan pergi ke Carefour untuk mencari barang. Plan nak masak spegatthi atau Macroni goreng, namun tidak kesampaian akhirnya menu baru dikesan Futtuccine Goreng. Belilah barang-barang dan kembali ke Solaria, kedai makan kami tadi. Usai makan, saya terus ke money changer untuk tukar duit yang masih belum ditukarkan sebelum ke Bandung. :) Sampai rumah azan Maghrib pun berkumandang, letak barang-barang siap ke Masjid. Selesai urusan dekat Masjid, terus balik ke rumah mempersiapkan diri dan seterusnya mengambil mood dapur. Lepas Isyak baru nak start masak. Shazwan, Mad bercanda berdua. Radhi dalam bilik sendiri. Sulaiman dalam bilik sendiri, Apai dekat level atas bersama Shayuti dengan Aiman, Marzuqi dekat bawah layan movie~ Aman???
"Ekh! mana Aman? Korang tak cari Aman ke?" - " Aman ada kat atas kot" - "Taklah, tadi masa balik dari Masjid, selipar dia ada lagi dekat Masjid." - " Jomlah, pergi cari dia.. Mana tau apa-apa jadi nanti" - Bergeraklah kami bertiga ke Masjid (cerita telah diringkaskan) Sampai dekat Masjid, best dia tidur dekat situ. Hamboiii, kita dekat rumah dok putar alam fikir dia dekat mana. Nasib baik selipar sebagai hint. Bawaklah anak kecil itu balik ke rumah, dia sambung study dekat level atas. Masing-masing study sendiri. Saya pun turunlah bawah masak, carilah itu ini dekat dapur. Haha.. Hanya menggunakan wechat sahaja untuk bertanyakan barang. Diringkaskan cerita, bila dah buat kerja sorang-sorang mulalah bosan, mengacaulah depa yang ada dekat atas, dipanggil sorang-sorang untuk turun ke bawah. Mad dengan Wan, tolong potong sosej dan dan bawang. Haha.. Dah dekat nak siap, turunlah Apai membantu untuk kacau Futtuccine tu.. Hehe.. Bila jerit " Korang dah siap masak, turunlah makan" - Berdesup-desup laju turun. Haha.. Betapa gagah hendak exam, selesai makan terus berkumpul kt bilik Wan, sambung study ramai-ramai. Dekat jam 2.00 pagi barulah tidur. Seronok pulak tengok study ramai-ramai macam tu. Apa lagi waktu untuk ZZzzZZzzzzZZ!

4th Day - Jalan-Jalan sekitar Bandar.

Hari ini Jumaat! Serius buat kali ke dua kena tinggal seorang diri di rumah. Kali ini saya tak kunci semua pintu, saya duduk di tingkat bawah, bukak TV masak Futtuccine Sup ... Siap kemas bilik dekat atas, susun tempat tidur dengan buku yang agak bersepah, saya turun semula ke bawah untuk siapkan bahan masak. Sebelum berlaku perkara di atas, kelakar pulak duduk depan pintu tengok budak-budak ni pakai kasut dan lambai depa g exam, dah macam bapak melihat anak-anak. Haha.. "Practice" - Haha .. Makan masa 1 jam jugak nak memasak, sebab masuk supkan. Siap masak, terus text Mad, " Dh balik ke?" - "Abg nash .. Ktrg ada meeting.. Hee.." -  Dijadikan cerita Mad kata depa ada kunci, biarkan pintu utama kunci naik atas mandi dan terlelap sekejap dekat atas tilam. Dengar bunyi bising sikit dekat bawah, tapi mata berat lagi nak bukak, " Bang, Bang bangun.. Dah lambat nak g solat jumaat" - Si Radhi rupanya, " Ekh! Yang lain mana? Tak balik lagi? Depa solat dekat mana?" -  "Ohh~ diorang ada meeting, maybe lewat sikit. Maybe diorang solat dekat Masjid dekat-dekat dengan kampus." - "Ohh.. Jomlah Radhi" ... Pergilah Masjid dengan Radhi and Shayuti. Teringat kata-kata " Nanti hari Jumaat, kita bawak Abg Nash solat jumaat dekat Masjid *** (tak ingat masjid apa) " Tapi takpe sebab depa ada exam lagi pun sibuk dengan urusan MAFES. Selesai solat jumaat,  " Abg Nash, Wan nak bawak Abg Nash keluar. Takkan Abg Nash duduk rumah je. Jom kita g mana-mana" -  "Tapi bukan Wan ada meeting ke?" - "Metting jam 3.00 sekarang baru dekat jam 1.00" - Sementara tu makanlah juadah tengahari Futtuccine Sup, sambil tu borak dengan Radhi " Radhi, jap lagi Wan nak bawak Abg Nash keluar, ikut?" - " Ohh, Yeke.. Kitaorang pun nak keluar jugak, kalau macam tu keluar sekali jelah. Wan nk g mana? " - " Entahlah Radhi, Abg Nash ikut je mana depa bawak." -  Dengan pantas semua makan dan terus semua bersiap.. Time to ronda-ronda.. Hehe.. Pergi Citra Land, mall yang ada dekat-dekat dengan rumah depa. Dekat Citra Land, kitaorang pergi makan D'Cost. Sangat sedap dan menyelerakan. Depa dok order nasi putih lauk Ikan apa tah buat tiga rasa dan Ikan *** bakar. Perghhh.. Sayur kangkung dia sangat sedap. Hehe.. Yang keluar petang tu, Aman, Mad, Wan, Apai, Radhi, Shayuti, Sulaiman dengan Aiman. Kononnya, saya yang nak g beli barang tapi sebenarnya Wan nak belikan bantal DOMO untuk Aman, birthday Aman bulan lepas! Okay! Saya belikan Aman kain pelekat je. Siap semua makan, kami pun berpecah dua kumpulan, Apai, Aman, Mad, Wan terus ke meeting tapi Apai bukan nak ke meeting tapi balik rumah. Tiga mamat serangkai tu je g meeting. Saya, Radhi Sulaiman, Aiman and Shayuti berjalanlah dalam Mall tu dan sehingga excited gila terjumpa kedai buku Granmedia.!! Wajib masuk, jadi yang lain-lain ni ikutlah masuk. Punyalah pusing alam, mencari barang yang boleh dibeli. Hampir habis Rp. 100,000.00 beli dua buah novel dalam bahasa Indonesia, tapi sayang masa balik ke Malaysia tak apat nak bawak balik sebab bag dah tak muat. :) Berjalanlah kami berlima dan akhirnya buat keputusan nak balik, sebelum balik singgah dulu dekat JCo. Sedap jugak donutnya, saya semestinya pilih yang coklat! Hehe.. Balik ke Tg. Duren kami menggunakan perkhidmatan angkot. Seronok jugak walaupun baru kenal mereka ini.. Boleh bawak ketawa, bergurau senda, berborak dan juga bercerita. Sampai rumah terus naik atas dan masuk ke bilik, ingatkan depa dah balik... Rupanya, tak balik lagi.. Baringlah sekejap, dalam erti kata nak baring terus terlelap sehinggalah ada seorang budak kecil berdiri depan saya! Ohh! Mad rupanya, tiba-tiba dengar lagi dua suara! Hey! Tak rasa bersalah ke, lambat balik! *kata dalam hati* tiba-tiba sensitif petang tu. The best solution diam je.. " Aman! Hehe.. Ini untuk kau" then havoclah bilik tu dengan ketawa.. Bangkit, ambil wuduk terus g Masjid. Salah satu cara back to positive and jangan fikir sangat apa yang masuk ke dalam otak. Maghrib dan terus balik ke rumah, capai towel mandi and bersiap-siap untuk Isyak. Tepat jam 8.00 semua pergi Ushrah dan tinggallah saya dengan Mad sahaja. Mood kembali natural! Wan, suruh tolong Mad cari shuttle untuk ke Bandung esok. So, tolonglah Mad, tengah sibuk-sibuk cari shuttle dan shuttle pun banyak penuh, " Mad! Laparlah, jom g makan?" - " Jom..Jom.." - Dah tinggal berdua, apa lagi berdesup jelah siap dan terus Mad bawak g makan dekat area kedai tepi jalan. Makan Nasgo Kambing! Ayooo~ Tukang masak dia lelaki lagi. Pergghhhh... Sedap bangat! Kok mau ditambah lagi rasanya. Hee.. Dah pekena Nasgo Kambing, pekena pulak Es Duren, sodap bebenor.. Tapi perut pack dah masa tu, suruh Mad yang habiskan. Selesai makan! Apa lagi balik umah. Perancangan sebelah malam! Wan dah order satu bilik karok! So masa melepaskan tension. Balik je dari program depa, saya dengan Mad dah standby. Bersiap dan kami terus ke Citra land. Hahahahahaha.. Hanya mampu ketawa! Lagu pertama, Gerimis Mengundang! Cisdale~ Dan seterusnya tak ingat dah berapa lagu sehinggalah jam menunjukkan 1.00 pagi, barulah terkedek-kedak balik. Sampai rumah, semua terbongkang! Esok nak kena bangun awal, nak ke Bandung pula. Hehe..

Sudah masuk hari ke-empat, sedikit pun tidak rasa bosan, terlupa sejenak kesibukkan Kuala Lumpur, benak, senak kerja di pejabat. Sehingga hari saya menulis cerita dan pengalaman saya bercuti, saya tidak mampu melihat jam. Betapa sayu dan saya akan terkenang apa yang saya lakukan bersama meraka. Kurniaan hati yang rapuh dan mudah tersentuh. Terima Kasih Shazwan, Muhammad, Aman, Hafiz (Apai), Aiman, Shayuti, Sulaiman, Radhi.. Kenangan terindah 2013.

Aman : Pakai kain tu ingat Abg Nash ye! Hahaha  *ttbe*

To Be Continue : Bandung !

Tuesday, 7 May 2013

Cerita Rumah Tiga Tingkat

Assalamualaikum W.B.T

Hye! Uhuk2! Berhabuk sudah blog kita ni. Apa khabar iman kita hari ini? Terus Sabar. Istiqamah. Ikhlas. Mujahadah. Pertama kali menulis blog terus dari Jakarta, Indonesia. :) Alhamdulilah, semalam dari rumah bertolak jam 12.15 P.M dan selamat tiba di KLIA jam 1.20 P.M. My first time naik flight terus dari KLIA, before this naik dari LCCT and the same time ALONE! Berdikari sangatkan. Awesome. First time merasa naik Erotrain~ Haha. So excited! Alone, di situlah develop skill, walaupun angah dengan mak pantau dari atas. Hehe. Sangat blur waktu check in bag and so on. Serius nampak sangat nerd! Terasa pelik sangat! Masa naik Air Asia, takdalah totally semuanya warga Indonesia, tapi naik Lion Air, hampir 80% Indonesian. Serius sangat tak faham dan juga tak mengerti apa yang mereka katakan. Dalam flight asyik terlanggar orang disebabkan bawak guitar yang besar dan bag laptop. Haha.. "Maaf ya Pak, Maaf ya Pak" -  Ini adalah hasil penulisan tergantung di Tg. Duren, Jakarta. :)

Suprise! Tapi tak menjadi!

Weee.. Selamat tiba di Seokarno Hatta Airport Terminal dua tepat Jam 5.00 petang. Cabaran pun bermula, semasa dalam flight ada bertanya kepada Pramugari " Mbak, perlu ada isi apa-apa form ngak?" bila Pramugari tu berikan sehelai kertas, rupanya itu hanyalah declaration kastam. Mana borang ASEAN? Huhu.. Sangatlah penat, ke hulu ke hilir mencari borang tu, then sampailah satu kaunter ni, barulah dia bagi. Selesai isi form, terus ke imigrasi, ramahlah jugak orang yang jaga kaunter imigrasi tu " Ya, dari Malaysia? Mau ke mana ya pak? Lagi liburan?" walaupun tak pandai ngomong bahasa indonesia "Iya mas, lagi liburan sama cousin dan teman-teman." "Di mana tinggalnya?" "Tanjung Duren, mungkin". Hentam jelah labu. Asalkan depa faham apa yang saya sampaikan. Lepas ke imigrasi, berjalanlah sejauh beberapa meter untuk buat tuntutan bagasi. Hambeekkkk! Punyalah jauh, sejauh-jauhnya.. Haha.. Sangat mencabar, sebab datang seorang, lepas itu bila tanyaorang je, "Saya hanya uruskan Japan Airlines, ngak tahu yang lain" - Huh~ Serius sangat sedih. Selepas selesai membuat tuntutan bagasi, terus ke ruang pemeriksaan bag untuk keluar dari air port. Alhamdulilah, cabaran pertama selesai. Cabaran ke dua menyusul bila Aman dengan Apai langsung tak nampak dekat air port, dengan credit handphone habis, dengan takda nombor indonesia, tolaklah troli sepanjang air port, dah tu ramai pulak yang nak offer naik taksi. Aisshh.. Mana mamat dua orang ni, SMS Mad tak sampai, nak whtsapp tak boleh, takda lain internet. Pantas buat SOS Topap and terus SMS Aman, Ohh.. Dah sampai tengah mencari saya rupanya. Biasalah, macet kan! Tengah dok SMS tiba-tiba ada orang nak ragut handphone,sangat seriau rupanya Apai.! Cisdale~ Risau gila, bila dah tengok muka depa berdua barulah rasa lega sangat. Sangat-sangat tenang.!. Lapar! Sangat lapar, dalam flight tak makan apa-apa pun, just minum air je. Naik teksi from terminal 2 terus ke Tg. Duren, masa tu Shazwan ada dekat somewhere dengan Mad and Missz at Seoul Garden. Sampai dekat Tg. Duren, nampaklah rumah tiga tingkat yang selama ini tengok dalam gambar sahaja. Melangkah masuk ke dalam rumah yang penuh debaran, bertembung dengan Asyraf Nazri and Marzuki - Penghuni GF, sementara nak naik ke atas, bertembung dengan Radhi di tangga, "Mai, saya bawakkan bag naik atas, bukan kata nak datang 5 hari bulan?" - "Tak jadi datang time tu Radhi, susah-susah je bawak bag" - "Takpa, tetamu.. Saya nak ke surau dulu, nak Isyak" - "Baik, Nak rehat jap." - Aman dengan Apai dah selamat dalam bilik. 1F Bilik Sulaiman :) " Sulaiman, kurusnya man? Tak makan ke?" - Terus ke bilik milik Mad, Wan dengan Aman, besar jugak bilik depa, katil yang telah digabungkan, cuma meja belajar yang sangat bersepah. Biasalh student medic kan! Haha.. Letak bag, siap-siap untuk solat Isyak. Terus ke surau yang betul-betul dekat dengan rumah mereka. Selesai solat, duduk sebentar dekat surau tu sambil-sambil tu borak dengan Sulaiman - "Sulaiman, kenapa kurus sangat ni? Tak makan ke?" - "Ekh! Takdalah Abg Nash, makan je. Mungkin dah 6 bulan tak balik".. Kurusnya sulaiman, nampak berbeza sikit. Balik rumah, ajak Apai dengan Aman cari kedai makan. Sangat lapar, buat kali pertama makan dekat kedai tepi jalan. Hehe.. Alhamdulilah, buat hari pertama, perut tak sakit. Borak-borak dekat kedai makan tu sambil ketawa sikit - "Pak, temannya baru datang dari Malaysia" - Aman (Kalau tak silap).. Siap perkenalkan kita pada orang kedai tu. Makan nasi goreng gila, sangat sedap. :) Balik rumah, mandi, guling-guling dengan Aman, borak-borak sementara menunggu si Mad dengan Wan balik. Hahaha.. Disebabkan semuanya dah kantoi, tak payahlah nak selindung lagi. So, dengar je bunyi teksi terus nyorok dekat beranda, disebalik kipas Air Cond, dua tiga kali gak pintu dibuka, tapi tetap tak dapat cari. Hehe.. Last-last takut kena kunci, whatsApp Mad "Bukalah pintu tu Mad, Takut pulak tunggu lama-lama kat luar ni" - Tiba-tiba Mad bukak pintu dengan bebel-bebel (lupa Mad cakap apa) .. Saya pun follow Mad dari belakang. Shazwan dah gelak bila nampak saya, kononnya nak baling air.. Sama-sama gelak kuat, masing-masing jerit. Hahaha.. Serius I miss this moment! Miss sangat-sangat. Sangat kelakar! Apa lagi. Peluk sakanlah!! Wuaaa~ Walaupun prank tak berapa nak menjadi end of the day sangat happy. Kaki sudah berpijak di Rumah tiga tingkat, Tg Duren, Jakarta. Allah S.W.T akan menjanjikan yang terbaik jika kita bersyukur dengan nikmatNYA. :) 1st time sambut birthday di Jakarta and serius malam tu macam dah lama tak jumpa, sedangkan bulan dua baru je berjimba dekat Singapore. :)
Jadilah sesi luahan hati sedikit dekat whatsApp malam tu. I'm gonna miss you brother! Thanks Mad and Aman and Apai. Walaupun tak berapa nak menjadi, kita tetap berjaya prank dia. :)

Prank Secara Tak Sengaja!

Second day! Waktu saya ke Jakarta, bakal-bakal doktor ni tengah exam. So, pagi tu Mad and Aman ada exam. Wan dengan Apai sambung tidur lepas Subuh. Lepas Subuh biasalah, susah sikit nak tidur. Selalunya kalau hari bekerja, Subuh gajah "kata omak den".. Selesai je subuh, ajak Mad teman buat breakfast. Dah lama tak buat roti sardin celup telur. "Mad, jom teman Abg Nash buat breakfast, segan pulak nak duduk sorang-sorang dekat bawah". - " Jom-jom." - Buatlah sarapan bersama si MadTop ni, yang lain semua kembali ke bilik masing-masing. Siapkan dahulu sarapannya, "Kawan-kawan sarapan dah siap, boleh makan" Laungan Mad! - Dengan pantas saya naik ke bilik, tengok sodapnya Shazwan dengan Apai ni tidur. Mata tak boleh nak lelap lagi, melayan kebisingan budak-budak ni nak pergi exam. Kecoh sangat-sangat, dari rumah nak ke kampus adalah dalam 15 minit. Paling last sekali keluar Aman. Hehe.. "Alah, relaxlah.. Ukrida, kadang-kadang masa tak menentu" - Tinggallah saya, Apai, Shazwan *tak ingat dah* Haha.. Bila dah tengok depa ni tidur sedap je, bergulinglah sekali.. Si birthday boy kemain bila dapat nikmat tidur. Cakap nak bawak g makan Bubur Ayam, last-last bubur ayam tah ke mana, study tah ke mana. Sedar-sedar dah jam 9.00 pagi. "Abang Nash, jomlah nanti bubur ayam tu habis." - "Wanlah, dah kejut tadikan" - Bangun gosok gigi, terus pergi kedai dekat tepi jalan tu. "Pak buburnya ada lagi ngak?"- "Udah habis" - Tersenyum lebar. Haha.. Jadikan cerita, Shazwan bawak saya pergi makan dekat Warte *mcm tu kot ejaannya* - Sarapan pagi plus dengan lunch sekali walaupun baru jam 9.++  pagi.. Hehe.. Sedap sangat nasi padang.. Serius hanya di Indonesia sahaja kita dapat rasa originality masakan padang tu. Pedas, enak, garingnya.. Ya Allah, sedap sangat. Cuma kali ni terkilan tak dapat ke Mbah Jingkrak. Sangat rindu nak ke kedai tu. :) Selesai makan dekat Warte tu, terus balik rumah, Shazwan nak sambung study. Sampai dekat rumah tengok budak-budak ni pun tengah makan jugak. Depa baru balik exam. Bising jugak rumah depa ni. Haha.. So, saya dengan Shazwan terus je naik bilik, Shazwan sambung study dan dalam masa yang sama mereka jadikan saya sebagai "Ope" = Orang percubaan~ Cisdale.. Haha..
Depa exam petang, semuanya exam. Jadi taknaklah tinggal sorang-sorang dalam rumah. Jadikan cerita, saya pun ikutlah mereka ke FK Ukrida, besar jugak kampusnya. Kononnya nak lepak dekat library, tapi tak jadi, sebab library dia pack sangat. Akhirnya lepak je depan exam hall. Tiba-tiba "Abg Nash!.. Hahaha.. Bila sampai" Terjerit gadis ni! Haha.. "Aida! Haha.. Semalam dah sampai dah.". - "Ohh.. Patutlah semalam Apai dengan Aman bila Wan terjerit-jerit panggil diorang buat bodoh je... Jalan terus biarkan Wan." - " Yelah, Apai dengan Aman ambik Abg Nash dekat terminal 2" -  "Okay! Aida g exam dulu. Nanti kita pergi Bandung sama-sama ye!" -
Jadi, lebih kurang dalam 45 minit duduk dekat area exam hall, sempatlah buat coretan sikit. Coretan tu dah copy paste dekat desktop laptop Shazwan!. Hehe.. Menunggu, tiba-tiba dari jauh dah nampak dah bakal Doktor berbaju hijau. "Jom! Balik, kita keluar jalan-jalan" - "Tapi bukan Wan ada Ushrah?" - "Takpe tu semua Wan boleh settle". "Mana yang lain, tak balik sekali" - "Ada jap lagi mesti bertembung". - Baliklah beramai-ramai, merasalah pegang kot doctor dan merasa berjalan sebagai Malaysian student yang study dekat Indonesia. Hehe.. Sampai rumah, bersiap untuk Asar, Shazwan tengah settle down dengan Naqib dia untuk tunda Ushrah~ Hehe.. Rancangan demi rancangan, otak saya ligat nak menyiapkan kad yang tak sudah. Bila Shazwan dah tetidur dekat bilik Apai, rancangan bermula, Saya, Apai dengan Shayuti keluar pergi kedai nama Snapy untuk cuci gambar Aman dan Solihin, selesai urusan dekat Snapy singgah sekejap dekat kedai jual kuih terus balik rumah dan masuk bilik Aiman dan Shayuti. Haha.. Rancangan semalam tak jadi, beralih ke hari seterusnya. Kedengaran Azan Asar, Aiman dengan Shayuti bagi kunci bilik depa, saya pun menguncikan diri dalam bilik tu, menyiapkan kerja-kerja terkahir. Siap punya siapkan. otak masih ligat macam mana nak buat suprise pasal kad ni. Tiba-tiba "Mad, main futsal jom" Aiman dok ngajak Mad main Futsal. Pada mulanya, nak keluar malam, sebabkan kata nak keluar ramai-ramai. "Wan, keluar malam nak? Aiman nak ikut. Tapi dia nak g main futsal dulu. Mad pun ikut sekali" "Lah! Kenapa nak keluar malam pulak, Wan dah tunda Ushrah dah, keluar sekarang jelah, siapa nak ikut, ikut jelah. Wan tak kisah. Abg Nash datang sini nak jalan-jalan bukan duk rumah je" - Okay! Drama dah mula "Okay, Abg Nash ikt Wan je." - Mad dengan saya dah tersenyum-senyum dah! Then tengok Mad dok bisik-bisik dekat Wan! Pujuklah kot! Haha.. "Siapa, nak ikut nak keluar ni, siaplah.. Hehe" - Semua berdesup bersiap. Hehe. Tengah bersiap-siap saja menyapa si Radhi, "Radhi pakai macam tu je ke?" - "Macam ni jelah. Tie takdalah nak pakai" Haha.. "Tulah, baju tu takda koler pulak ye! Kalau tak boleh pakai tie" Haha.. Sangat kelakar Radhi.. Suka kacau dia. 1st time keluar dengan Radhi, Shayuti, Sulaiman. Naik teksi ke Festival apatah namanya, makan bersama birthday boy dekat Heartz Chicken Buffet! Serius kedai berkonsepkan ayam. Dahlah buffet, bedal semua yang ada! Paling best~ Ais Krim Coklat the best~ Haha.. Makan sampai kenyang. Semangat depa ni makan. Haha.. Tengah makan " Abg Nash, yang tu Azan tau" - "Wan, aah Wan.. Tu Azan, Abg Nash memang baru masuk Islam semalam" - Ke main dia mengenakan kita. Haha.. Hamboiiii.. Kami Maghrib bergilir-gilir dan seterusnya! Bowling time! Haha.. Game pertama, Saya, Aman, Wan, Radhi, Sulaiman, Apai, Shayuti main dulu. Ketawa berdekah-dekah main. Macam-macam skill keluar waktu main. Masuk game ke dua !! Tiba-tiba~ HAH! Tutup muka Birthday Boy! Aiman pegang Kad Birthday! Mad bawak kek! Suprise Wan! Akhirnya! Rancangan menjadi! Haha.. Cerita Di Petang Hari : Sebenarnya, masa borak-borak sebelum Asar tu, memang nak keluar malam, jadi ingat boleh Mad dengan Aiman boleh main futsal dulu, tapi bila Wan berkeras nak pergi petang jugak. Nampaklah permainan dekat situ. Jadi, Saya paksa Mad untuk pergi main futsal dan rancangan pun bermula. Mulalah, drama sebabak dalam teksi, Wan pun mulalah meluahkan apa yang dia rasa... Luah punya luah, saya dengan Aman dekat dalam teksi dah nak pecah perut ketawa, tapi kami layan je. Dalam masa Mad nak pergi main futsal tu, saya pesan dekat dia "Mad pergi je main futsal, nanti pujuk-pujuklah dia sikit. Jangan lupa bawak kad tu masa jumpa kitaorang dekat mall tu nanti dengan kek sekali" - "Orait! Heee.." - Itulah cerita disebalik moody Shazwan petang tu. Yang Aiman Firdaus pun satu! Ada ke tak wish birthday dia dah dekat jam 11.00 baru nak wish. Nak kena belasah mamat ni balik Malaysia nanti. Aisshh.. Akhirnya jadi jugak prank dia, walaupun bukan dengan tepung. Haha.. "Thanks Abg Nash!! Meh2! Peluk sikit.. Haha" Gila nak hug2 dekat depan ramai-ramai tu, sat lagi meleleh ada pulak Radhi Sulaiman Marzuqi Aiman Shayuti pelik. Haha.. Sambung main bowling dan pergi makan dekat Mall berdekatan :)
Pada malam yang sama jugak, merasa jammed yang melampau sangat-sangat sebab hujan lebat dekat Jakarta. Lepas makan, teruslah mencari teksi nak balik. Punya payah nak mendapatkan teksi sebab BANJIR! Serius first time merasa banjir, dahlah first time merasa banjir, banjir dekat negara orang. Atas sebab jammed yang teruk, terpaksa jalan kaki balik umah. Jauh jugaklah berjalan. Haha.. Tapi tak sejauh macam dekat Bandung dulu. Seronok jugak, tapikan geli sikitlah.. Haha.. Sambil berjalan tu nikmatilah segala apa yang dirasai. Hehe.. Habis seluar, dahlah bawak seluar dua helai je.. So, hari seterusnya berjalan hanya menggunakan seluar track je. Haha..

Cerita dua hari di sana cukup mengembirakan hati, Ukhwah yang tidak pernah putus talinya, makin utuh dan kukuh. :) Kerna Allah sayangkan ukhwah kami.. Cerita masih belum berakhir, akan bersambung lagi di Cerita Rumah Tiga Tingkat  II - Sesungguhnya masih terasa badan ini di Tg. Duren, Jakarta :) Memori indah itu susah untuk dipadamkan. :) Happy Birthday Shazwan Sazali :)