Wednesday, 15 May 2013

Terminal II : Cerita Kita

Assalamualaikum W.B.T

Cerita kita hampir melabuhkan tirainya. Sebenarnya sudah hampir seminggu lebih balik dari Jakarta, Indonesia namun kesan percutian itu masih bersisa di dalam ingatan. Memori terindah 2013 sehingga terbawa ke hujung cerita kita. Layarkan cerita kita sehingga lambaian terakhir di Terminal Dua Seokarno Hatta Airpor, Jakarta. 

Pulang Marilah Pulang!

Tepat jam 9.00 Pagi, Gerabak Keretapi pun memulakan perjalanan, selamat tinggal Bandung, sehingga kita ketemu di lain tahun :) Kami bersepuluh mengambil tempat duduk masing-masing. Aida duduk dengan Apai, Saya? Semestinya dengan Wan, Aina duduk bersebelahan dengan Aman, Odah duduk dengan Mad dan Shayuti melayari impian bersama Shayuti. Dalam tak sedar Aida kata seat dalam train boleh dipusing-pusing. Jadinya, saya menghadap Aida, Wan menghadap Apai. Aman menghadap Mad, Aina menghadap Odah. Berlapan je? Dua lagi duduk belakang kami. Haha.. Tak boleh nak hadap! Haha.. Tak berapa nak ingat apa yang diborakkan di dalam train. Pasti sekali, kami berlapan banyak ketawa dengan pelbagai kerenah, makanlah, buat sepah, makan roti, makan kacanglah. Haha... Gerabak itu hak kami! Haha.. Bergambar dan sebagainya, kamera di tangan Mad, buatlah apa pun yang hang nak buat Mad.! Hee.. :) 
Saya gemar duduk di tepi tingkap. Melihat keindahan alam dan ciptaan Allah, masih terasa berada di dalam gerabak mengambil beberapa gambar yang boleh dijadikan kenangan bersama. Melalui gunung ganang, lembah lurah, bengkang bengkok dan akhirnya semua tertidur. Menutup muka dengan bantal, menyumbat telinga dengan ear phone, novel terselit di celah badan, kamera tergantung kepala lentok, kepala lentok bantal menjadi pengalas. Haha.. Pelbagai ragam! Saya? Tidur juga, tidur bersama shawl.. Hehe.. Perjalanan yang memakan masa 3 Jam itu hampir ke penghujungnya. Perjalanan yang dipenuhi tawa dan senyum tadi bertukar kepada dengkuran dan juga lelehan? Ada ke? Haha.. Terperasan yang Odah suka ambil gambar pemandangan. Kebanyakkan gambar pemandangan Odah lah yang ambil. Tiba di Stasiun Gambir, Jakarta. :)
Sempat bergambar dahulu sebelum keluar dari terminal keretapi tu. Haha.. Gambar dengan muka yang kepenatan dan juga keletihan. Sebelum pulang ke Tg. Duren sempat kami selesaikan yang wajib dahulu di Mushola dan kemudian berpecah dengan tiga group. Aina, Odah dan Aida pulang sambil mengucapkan selamat pulang kepada saya! Bye2 ladies! Apai, Shayuti dan Radhi balik ke Tg Duren dahulu. Saya, Wan, Mad dan Aman meneruskan misi Gerak Gempur mencari baju untuk Rizqin, Clutch untuk Asnida dan juga Keychain untuk Puan Ruhana.. :) Misi baju dan Clutch berjaya, namun Misi keychain tidak berjaya. Dalam keadaan yang agak lemah masa tu disebabkan cirit birit dan juga terasa macam nak demam. Singgah sebentar dekat D'Cost, depa suruh saya makan, supaya badan tak lemah. Terasa sayu sebenarnya masa tu, tengok makanan pun tak lalu. Namun, kerna perut yang kosong, makanlah. Dalam menikmati makanan, air kelopak dah berair. Tak taulah Mad perasan ke tak, sebab dia je yang dok menghadap muka saya masa tu. Wan dengan Aman sedap makan! Haha.. Saat badan dibalut dengan shawl, Shazwan tambah lagi dengan sweater kelabu merah dia. Sejuk, sangat-sangat sejuk masa tu. Badan dah mula tak bermaya. Bergegas untuk pulang ke Tg. Duren. Dalam teksi, Shazwan duduk depan, Saya, Aman dan Mad duduk belakang - " Abg Nash, panasnya tangan. Kenapa?" -  "Tak tahulah Aman " - Rangkul lengan Aman lentok terus lelapkan mata. Jalan macetkan, jadinya sedaplah tidur sekejap. Dalam keadaan yang jammed tu, terus menerus hati dbuai sayu. 6 Hari, cepat sungguh berlalu. Pantaskan masa sekarang. :)
Sebenarnya, berlaku kemalangan kecil melibatkan teksi kami naik dan juga sebuah kereta. Teksi yang kami naik tu hentam belakang kereta tu. Semua tengah syok tidur, terbangun dan lantas mata tak boleh nak lelap dah sebab dah dekat dengan Tg. Duren. :) Sebelum sampai rumah sempat belikan chocolate untuk Kak Jue, Kak Ida dan Kak Liza.. Beli Maggie Indonesia untuk Kak Ann. Selesai je urusan dekat situ terus balik ke Tg. Duren.. Waaahaaauu~ Bersepahnya barang yang nak dibawa pulang ke Malaysia.. :)
Sesi mengemas bag yang tak tentu arah. " Cuba abang nash guna bag Mad, muat tak?" - Punyalah mencuba, tetap tak muat dik! " Wan, guna bag Wan lah." - " Nanti Wan nak balik Malaysia guna bag apa pulak." - Jalan penyelesaian di cari. Akhirnya, Shazwan hulurkan bag berwarna coklat. " Abg Nash gunalah yang iini, nanti hantar dekat rumah, pas sekali barang untuk Mak dengan Babah ek." - " Okay boleh je" - Settle masalah yang penuh berliku. Disebabkan dah over kilo, terpaksa tinggalkan, seluar tidur, seluar jean, shampoo, sabun, dua novel bahasa Indonesia dan juga buku yang sangat dirindui " Bertanya Tentang Tuhan" .. Hehe.. Tinggalah barang-barang tersebut, Shazwan balik raya nantilah baru jumpa semua barang-barang tu. Siap barang disusun, Mad datang dengan penimbang, kira bagasi bermula, " Abg Nash, over 7 kg, so Bag yang tarik Abg Nash ni, bawak naik cabin dengan bag laptop, yang bag universal studio ni, Abg Nash letak dekat kargo sama dengan bag tarik wan ni." - "Abg Nash, nasib baik saya takda barang nak pesan, kalau tak lagi berat." Aman! Haha.. Mission completed :) Terus capai towel masuk bilik air mandi dan bersiap.

Selamat Tinggal Tanjung Duren & Indonesia :)

Selesai mandi,  " Mad! Mad! ... Tolong capaikan seluar yang baru beli tu.." - " Abg Nash, nah!" - " Mad! Nanti... " - Tak sempat habiskan kata-kata Shazwan dah intai..  Terdiam dan terus tutup pintu bilik air. Berlalulah Mad dengan penuh tanda tanya (agaknyalah). Bising dah macam nak balik raya! Bersiaplah dengan memakai baju yang depa pilih masa dekat Thamrin City. Badan bersalut baju Adidas kuning, seluar Dockers coklat dan juga bertemankan Shawl coklat emas. Sambil bersiap, berbisik dekat Mad " Mad, nanti ajak Aman keluar dulu, Abg Nash nak cakap dengan Wan!" - " Bisa aja mas. Okay bosh!" - Berlalu dan Mad terus melekat dekat Aman. Bisikan manja diberikan dan mereka berdua angkutlah bagasi-bagasi seprti pelajar Akademi Fantasia tersingkir. Dalam sibuk-sibuk Shazwan ke hulu ke hilir dalam bilik tu " Wan ~ Abg Nash nak cakap sikit " - Terus peluk dan tanpa sedar benda yang paling susah nak control, berjurailah air mata " Ni bukan nak cakap... " Wan boleh cakap macam tu.. " Abg Nash, thanks datang dari jauh sambut birthday wan. Wan hargai sangat.. Alah sekejap je, bulan 7 nanti Wan balik, tak payah nangislah. Sekejap je bulan 7 tu. Sekarang pun dah bulan 5" Ayat Wan! Serius! Dialah teman yang suka membuat orang ketawa dan gembira.. Hati kita sayu, sebelum melepaskan pelukan, melihat dulu keliling bilik rumah tiga tingkat tu. Kemudian melihat jendela dan juga tilam katil tempat kami berguling dan ketawa. Sebelum Keluar dari bilik " Bawak tisu tu, Wan tau dekat airport mesti banjir lagi" -  " Radhi.. Radhi.. Tidur ke?? Abg Nash nak balik dah.. " - "Ye, Balik elok-elok" - " Ekh~ sempat gunting rambut?" - "Aah, sempat gunting rambut.. Janganlah sedih-sedih ye.. Elok-elok balik Malaysia. bye!" Seterusnya, " Sulaiman, Abg Nash balik dulu.. Jaga diri, makan banyak sikit.. Study elok-elok. " - " Sekejap je Abg Nash dekat sini, sedih pulak.." - " Insya Allah, ada masa kita jumpa lagi.. Jaga diri" - Shayuti dengan Apai tidur, tak sempat hug2 dekat depan rumah. Berlalu turun ke tingkat bawah, bye dapur! :) Serius macam tersingkir dari Program Realiti TV. Saya tinggalkan selipar superman berwarna biru merah sebagai kenang-kenangan. Teksi sudah siap untuk menghantar ke Terminal Dua. Sebelum naik teksi, hampir meleleh air mata melihat rooftop rumah di Tg. Duren. Serius di situlah mencari ketenangan di kala selepas subuh dan menanti senja. :) Selamat tinggal Rumah Tiga Tingkat. :) I will miss this moment ... Masuk dalam teksi, check passport, duit tax air port dan barang lain. Pemandu teksi tu pun prihatin, " Periksa dulu barangnya Mas, ada yang tertinggal" -  " Ngak ada apa-apa kok, bisa aja terus ke air port".... Setitis air mata gugur di tanah Tg. Duren. Dalam teksi, sesi mengenakan saya! Macam-macam lagulah yang dipasang oleh Mad dan Aman. " Cuba korang pasang lagu Butiran Debu " Amboi Wan sempat lagi nak kacau kita. Butiran debu~  Tahan jelah perasaan tu. Badan sudah mula tak sedap, perut mula tak selesa. Dalam teksi sempatlah bergurau senda dengan Aman.. Dicubit peha kita, " Jangan sedih..Ni apa sedih-sedih ni.. Sedih lagi.. Sedih.. Sedih..."  Nak melompat dibuatnya kita dalam teksi tu, dicubit, dicucuk cuma tak sempat nak gigit je. Haha.. Terminal dua mula nampak! Nampaklah kapal-kapal terbang yang mula menerbangkan pesawat-pesawatnya. Tiba di Terminal Dua, ucapkan terima kasih kepada pemandu teksi dan diorang dah siap letak bag atas troli. Sempat bergambar dulu sebelum masuk ke dalam. " Awal lagi ni, jalan-jalan dulu yuk" Berjalan sambil Shazwan pegang ticket flight. Tengok-tengok jugak masa flight, kaunter check in belum di buka lagi. Sempatlah kami makan di A&W.. Tapi tak lalu nak makan, makan ice cream coklat yang Aman belikan je.. Hehe.. Thanks Aman! Heee..Tengah syok-syok makan, tiba-tiba " Abg Nash, flight ticket tadi mana? Ada dekat Abg Nash ek?" - " Mana ada, ada dekat Wan tadikan, Wan je yang pegang ticket tu.. Abg Nash takda ambik pun" - Sudah habis semua orang digeladahnya. Akhirnya, saya suruh dia pergi tanya dekat kaunter A&W tu.. Nasib baik ada, kalau tak balik esoklah jawabnya. Selesai makan terus ke surau untuk selesaikan yang wajib. Selesai segala yang perlu dilakukan, kini tiba masanya.. Berjalan menuju ke ruang untuk check in bag. Stay beberapa minit dekat depan tu. Jam belum menunjuk kul 7, borak-borak sekejap, " Abg Nash dah boleh masuk ni, nanti dekat dalam macam-macam Abg Nash nak kena buat." - " Okay!" - Pelukan pertama dari Aman, mampu bertahan lagi " Jaga diri elok-elok. Thanks tau datang melawat kitaorang" - Mad! Mula tersenyum " Thanks Abg Nash, jaga diri elok-elok. Jangan sedih-sedih k. Nanti kita jumpa lagi" - Okay, keluarlah sikit air mata. "Wan!" - " Abg Nash, Thanks datang tau. Jaga diri elok-elok, kirim salam dekat orang Malaysia. Alah, tak payahlah sedih, Nanti bulan 7 Wan balik. Nanti kita keluar jalan ye.. Jaga diri, Jaga kesihatan. Janganlah sedih" - Sahabat, 6 hari berguling bersama, keluar berjalan bersama, share cerita macam-macam, solat bersama, masak sambil ketawa semua ada dalam ingatan. Sedih wok~ Meleleh air mata. Masa tulah Aman sempat snap gambar dua tiga keping. Air mata Terminal Dua, tak kisah dah orang kiri kanan tengok. Tengah-tengah nak check in bag SMS masuk  " Salam. Tq dtg, wan sgt2 hargai sush pyh Abg Nash utk sumenya. Take cre.  Krm slm sume. Insya Allah bulan 7 kita jmpa ag. Wan *** abg nash. :) " Tak kira dah, keluarkan tisu, lap je air mata masa tu. Tak kisah dah orang keliling tengok. Masuk lagi SMS " Abang Nash bye2.. tq dtg.. halalkan makan mnum.. kalau ada trlebih tkurang ye .. :) semoga selamat sampai.." Aman pulak text. Lagi banjir, banjir sampai ke dalam cabin! Haha.. Berjalanlah seorang diri, membawa diri yang lara! Cewaaahh.. Semua dan settle, terus masuk ke dalam beli FM untuk Cikgu Ruhana dan seterusnya tunggulah gate open. 8.15 pm, gate tak open lagi, 8.25 pm, gate change! Serius masa tu dah rasa macam nak tumbang dan ada perasaan nak call Wan, nak balik esok pagi je.. 8.30 gate still tak bukak. At last, 8.45 semua berduyun-duyun masuk. JT 286 - Lion Air CGK - KUL .. Ingatkan dah boleh masuk dalam cabin. Belum lagi, terseksa perut, jiwa dan raga! Huaaaa~ Meleleh air mata. :(  Septutnya flight berlepas jam 9.00 malam sudah di anjak masa ke 10.00 pm. Satu jam menunggu dan akhirnya panggilan untuk penumpang Lion air JT 286 untuk masuk ke pesawat. Perhatian kumpulan A - C masuk terlebih dahulu.. Kemudian barulah group saya masuk, Group D! Alhamdulilah, dapat duduk di seat kecemasan! Luas sikit takdalah sengsara kaki. Masuk dalam cabin dengar dua tiga arahan dan kemudian tutup muka dengan shawl, melelehlah sepuasnya dan akhirnya terlelap. Sedar-sedar je, depa bagi arahan yang flight dah nak landing. Namun masih dalam keadaan yang mamai, lentok jelah kepala dekat seat tu. Smooth dan tak rasa terhentak sikit pun. Alhamdulilah, 1.30 pagi selamat sampai di Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Bergegas dengan keadaan yang lemah. Bersiap siaga dan abang pun dah sampai, masuk bag dalam kereta letak kepala dan sambung tidur. Tepat jam 3.00 pagi waktu Malaysia, selamat sampai rumah, tetapi minda masih terasa di Tanjung Duren. :)

Alhamdulilah :) Percutian yang telah lama dirancang semenjak Oktober 2012. Lamakan? Seakan tidak percaya, berjaya mengharungi seorang diri. Alhamdulilah, syukur kepada Allah, semuanya dipermudahkan dengan sedikit cabaran. Terima kasih penghuni Rumah Tiga Tingkat Tg. Duren, Asyraf Nazri, Marzuqi, Sulaiman, Radhi, Aman, Muhammad, Shazwan, Hafiz (Apai), Aiman dan Shayuti. Ditambah dengan kenalan baru Aina and Odah serta Jemah Youalsss (Aida) ! Yang tak sempat nak bersua muka Nur Hamizah (Senior Wan, sekarang dah jadi member!). Sempat bercakap dengan Aliff Faizal dan berkaroke bersama Mud (mcm tu ko ejaan). 6 hari, bukanlah masa yang singkat, lam juga sebenarnya. Pelbagai ragam dan juga kerenah. Berguling, memasak, ketawa dan juga berkongsi cerita semuanya terjadi dalam masa enam hari. Itulah manisnya ukhwah. Senyuman pada hari pertama melihat kehadiran saya! kemudian monyok di hari kedua bertukar emosi pada malamnya, kemudian sibuk menguruskan diri dengan Exam.. Semua menjadi satu kenangan yang sangat hebat. Terima Kasih Allah, kerana meraka hadir dalam kehidupan saya. Kini tirai dilabuhkan. Semoga gembira membaca coretan cerita saya. Semoga kita berjumpa lagi. :)

The End : )

No comments:

Post a Comment