Monday, 18 November 2013

Monday is Isnin

Assalamualaikum wbt.

Monday is Isnin. Nah! Translate je dekat google. Oh My Gusi Gigi.! Semalam adalah perkara paling menakutkan yang berlaku. Perkara yang cukup-cukup membuatkan saya "Down" bukan kebawah tapi semangat yang hilang. Semalam sepanjang hari ada di puncak perdana, kelas dari pagi hinggalah ke petang. Alhamdulilah, kelas pagi pensyarah tak masuk, jadi siapkanlah sikit kerja-kerja yang terbengkalai. BEL492? Presentation Skill? Huh! Kalau bahasa melayu takda masalah, memang ku susun ayat seperti A. Samad Said. Nah! Nashriq 3rd Presenter kata Madam Rosza. HAHA! What happen? 1st presenter and 2nd presenter GOOD! NICE! EXCELLENT! 3rd Presenter??? DISASTER! Sorry! English saya memang tak dapat diselamatkan. Sememangnya dari bangku sekolah lagi english tu susah bebenor teman nak semai. Cuma kebelakangan ini, cuba membaca novel berbahasa inggeris, cuba bercakap. Presentation punya tajuk vavavom! The Causes of Homless People in Indonesi, Jemah bawak 3 point Lack of Formal Education, Financial Crisis and Migration from Urban Area to Rural Area. Nah! Ingat senang nak present, baca artikel dah berminggu-minggu. Redo Outline presentation dah berkali-kali. Last! Nashriq your slide presentation full of information. Hmmmm. Down.!Most of you i think fail but some of you do very WELL! Kita dalam kalangan yang fail tu. Well ~ Well~ Well~  Dah memang tak pandai english nak buat macam mana. Haha. Practice Practice and Practice. Sedihlah jugak, tapi benda dah berlalu. So focus on next presentation. Tajuk yang rasa macam melekat di hati ni children song. Hmmm.. Tunggu dan lihat je. Jumpa lagi. :)

Friday, 8 November 2013

Pagi yang membara

Assalamualaikum wbt. 

Hi! Lama tak update blog, dibiarkan sepi tanpa apa-apa berita. Sedikit cerita untuk kebelakangan ini. Banyak perkara yang berlaku kebelakangan ini. Rasa kadang-kadang kenapalah perkara sebegitu berlaku. Kebelakangan ini, lebih sensitif dengan isu-isu yang kadang-kala dianggap sampah sarap bagi orang yang intelektual namun bukan saya saya yang berminda kelas ke tiga. Alahai, dah jiwanya memang sentimental. Adakala tu, simpan je dalam hati, lepas itu biarkan je berlalu macam air sungai yang membawa sampah yang dibuang oleh manusia nan durjana!  Hei! Bahasa jiwa bangsa beb! Biasalah setiap interpretasi orang itu lain-lain. Jika mahu berjenaka, berjenaka dengan bahasa yang jelas terang. Jangan letak satu-satu tanda yang membuatkan orang lain rasa "Hei! apa ni?" - Oh abaikanlah segala benda yang datang  itu. Life must be go on dear! Selak muka surat baru, setiap muka surat baru adalah ceritanya. Adoi, satu lagi cerita bila buat kerja yang orang yang berhenti kerja. Faham tak? Tak faham pergi cari kamus Bahasa Melayu - Bahasa Melayu. Serius penat buat kerja orang ni, ada je yang tak kena, itu dan ini. Alahai! Dah buat satu kerja, dah nak siap ni, tiba-tiba kena betulkan balik. Aduh! Ada je yang duplicate dengan redundant. Nak marah, kita pun bukan perfect sangat. Haip! Jangan marah-marah cepat tua. Turn to page! November sudah. Final exam sebulan je lagi. Preparation tah macam mana tah, habis tunggang-langgang. Assingment jangan cakaplah, last minute, yang nak kena reject pun ada, yang tak akan diambil markah pun ada. Apa punya disasterlah life sekarang. Oit! Semangat sikit, ada setahun setengah lagi. Okay! Done~ Jumpa lagi nanti. Cukuplah sini je, sekarang jenis malas nak jaga tatabahasa sangat. 

Tolong orang biar ikhlas, kalau tau macam mana rasanya ikhlas, masa kita tolong orang itu, kita akan rasa satu resapan pada badan yang memberitahu, kamu dah tolong orang. 
Hei! Nak ucap terima kasih bukan susah pun, TERIMA KASIH, upin ipin pun pandai cakap terima kasih.
Lagho, kurang-kurangkanlah.. Ekh~ My life I punya sukalah. Hah! 
Lagi satu, jangan jadikan malas itu satu alasan, alasan-alasan ni semua makan diri sebenarnya. Lagi satu, kadang-kadang kita kena sedar diri, jangan tidur sampai tak sedar-sedar diri. Biasalah, manusia yang lalai. Kata ko! Kalau dah selalu lalai, bukan lalai tapi ponti balik umah namanya! 

Ok!Bye