Tuesday, 26 February 2013

Singapore V.I

Assalamualaikum W.B.T :)

Apa khabar buat pembaca blog saya? Apa khabar Iman kita? Tidak mengapa, tiada manusia yang sempurna. Alhamdulilah, Februari sudah hampir ke penghujungnya. Kalau direnungkan begitu pantas masa berlalu. Tidak mengapa jangan sesekali rasa lemah untuk memperbaiki diri. Sedarilah masih ada yang sayang. :)

Singapura / Singapore? Angan-angan mahupun kenyataan?

Alhamdulilah, masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi Allah S.W.T. Bersyukur kehadrat Ilahi kerana masih sudi membuka ruang di jalan yang penuh berliku. Apa cerita saya hari ini adalah, cuti-cuti Singapura. Bak kata Shazwan "Tak pernah kalau Wan yang rancang, tak jadi. Cuma antara orang hendak dengan tak nak je " - Perancangan tidaklah serapi tahun lepas, sewaktu hendak ke Indonesia tapi Alhamdulilah, rezeki Allah S.W.T hendak bagi kita merasa bagaimana hidup di negara orang. Perjalanan cerita bermula pada 20.02.2013, seperti yang telah dirancang kami akan bertolak selepas Zohor. Sebelum bertolak ke Kluang, kami singgah dahulu di IMU (International Medical University). Pick Up Syamsul, pagi tu Syam exam. Alhamdulilah, dia kata paper dia okay dan boleh jawab dengan tenang. Meneruskan perjalanan ke Kluang yang memakan masa lebih kurang 2 Jam 1/2 kami selamat tiba di Kahang Barat jam 5.30 petang. "Aman, aku kat Muar lagi ni, so! kau siap-siap jelah. Dah sampai aku text kau ye."- Sepanjang jalan di highway, Syamsul tidur. Kesian dia, letih study untuk exam, jadi kami berdua (Shazwan and Saya) tidak mahu menggangu ketenteraman Syamsul. Sepanjang perjalanan tu, Shazwan seperti biasalah, dengan lawak-lawak sengal dia. Ketawa selagi boleh dalam kereta. Haii! Happynya masa tu, biasalah dah enam bulan tak jumpa. Alhamdulilah, ukhwah kami tidak pernah sesekali terputus. Walaupun dilanda sibuk seperti seorang Perdana Menteri, adakalanya medium teknologi itu penghubung erat untuk kami semua. Hampir tiba di Tol Ayer Hitam, barulah Syamsul sedar. Syamsul ni dari Sarawak dan dia tidak pernah jejakkan kaki ke Johor apatah lagi Kluang. Tiba di rumah Aman, lebih kurang jam 5.30 petang. Terperanjat Dracula Aman, bila tengok kami sampai. "Kata baru dekat Muar, Tipulah.. Tutup pintu ar macam ni" Haha.. Aman, Aman! Lepas selesai minum petang di rumah Aman, kami berempat terus ke teratak Mad. Maghrib di Masjid berdekatan dan makan malam sebelum bertolak ke Simpang Renggam.

Berada di Rumah Mad! Kluang, Johor.

Setelah selesai urusan di Simpang Renggam! Akirnya tibalah di Taman Universiti, Skudai. 11.30 malam memekak depan rumah orang. Bayangkan terjerit kuat sangat sebab kena kacau dengan seorang hamba Allah ni. Nasib baik takda yang keluar dari rumah bawak parang. Mau lari macam lipas kudung. Haha..

Rumah yang kami duduk tu, rumah Mak Cik Aman, Alhamdulilah, selesa tapi ngeri sebab banyak lipas dekat dalam bilik ayor! Haha.. Nak jumpa En. J pun takut je masa tu. Orang kata, indah bila bersama-sama, melingkar macam ular and first time ada Syamsul. :) Haha.. Malam tu Nora (my e-pjj classmate) call sebab risau dengan interview dekat MSU, so far Alhamdulilah. Nora mudah untuk diberi semangat.. Good Luck Nora.. :) Seperti biasa, bila tempat baru, saya memang susah untuk lelapkan mata. Tidak sedar jam berapa baru lelapkan mata, dalam jam 6.00 pagi dah sedar.

Bersiap-siap nak ke Universal Studio
Aman, Syam, Mad, One

Me and Mad

Syamsul, Mad, Aman & One

Mad, Syamsul, Me, Aman & One

One, Mad, Aman & Syam
 
Bersiap untuk ke Universal Studio Singapore. :) Alhamdulilah, semua yang dirancang berjalan dengan lancar. Alhamdulilah, kerana berpeluang sekali lagi menjejakkan kaki di negara orang. Kami tiba di Universal Studio Singapore, lebih kurang jam 11.00 pagi. Bergambar sakan kami di sana. Pelbagai mainan yang kami cuba. Buat pertama kali main roller coaster tanpa menutup mata. Fear Factor sangat! Haha. Atas nasihat hati, tidaklah berani mencuba roller coaster yang lagi satu. Hehe. Cukuplah sekadar satu. Terasa nyawa bagai dilayang-layang bila naik roller coaster tu. Kalau nak diceritakan semua memang panjang berjelalah saya punya blogkan. Apa-apa pun kami keluar dari USS tu jam 7.30 malam. Semua siap shopping bag USS lagi. Hahaha.. Apa yang saya dapat adalah ukhwah dan persahabatan yang kekal ke Jannah. Alhamdulilah, sedikit demi sedikit memperlajari menghormati adat dan bila berada di negara orang. Sepanjang di Singapore satu sampah pun saya tak jumpa dan yang muda menghormati yang tua. Walaupun bercuti mata tetap melilau mencari satu kelainan.
Kami masuk semula ke Malaysia lebih kurang 10 - 11.00 malam dan makan malam di Singgah Selalu berdekatan dengan Danga Bay (macam ni kot ejaannya). Haha.. Dalam keadaan yang agak kurang menyenangkan, saya makan Tom Yam, Nasi Putih 1 Setengah Pinggan dan Satu Set burger. By the way, sebelum ke Johor dan Singapore, saya mengalami muntah-muntah dan mual sehinggalah malam terakhir di Johor, saya mengalami masalah yang sama. Sebelum tidur, seperti biasalah, gurau senda, berDracula dahulu barulah melelapkan mata.
Pagi subuh yang indah sebenarnya, semua agak hampir terlewat. Selesai solat subuh masing-masing melakukan aktiviti yang sama iaitu tidur kecuali Mad~! Dia mengaji dan terus mengaji lalu saya yang mendengar pun tidur. Dalam pukul 9.40 pagi baru semuanya bangun termasuklah Mad yang mengaji tadi. Entah bila Mad tidur pun saya tidak sedar. Aduhaaiii.. ~ Dah nak balik Kuala Lumpur...

Biar Hati Terus Berbicara

Assalamualaikum W.B.T
 
 
"Sekelip mata memandang lalu minda ligat mencari kongklusinya. Seketika dipandang dengupan jantung berdegup laju dan juga bagaikan nafas terhenti"
 
"Sekelip mata terlihat, bagaikan mencari intipati. Sekelip mata memandang aduhai minda ligat mencari."
 
"Dikata salah, Diceritakan salah, Telus menjadi sendu, Telus menjadi abu."
"Dikata untuk disampaikan, Dibicara bagaikan tusukan. Gugup menjadi gementar, Gementar bertukar Gusar"
 
"Minda tidak tersusun, minda kelam kabut. Ayuh, hayunkan langkah kaki melawan arus ketakutan"
"Dikata Gusar, Dibicara Gugup lalu lemah longlailah di hujung Sejadah"
 
"Mungkin cerah, mungkin gelap. Di hujung jendela ibarat diseru, ibarat disebut"

"Lalu angin, disuruh memberitahu, lalu awan mendiamkan bagai seribu batu. Lalunya hujan disuruh simpankan, lalu hadirnya matahari, kirimkan jika mahu ketenangan."

"Biar kalam terus berbicara"

Saturday, 16 February 2013

Ehh.. Result !

Assalamualaikum W.B.T

Ehh.. Result dah keluarlah. Alhamdulilah, sayalah jadi Radio Bergerak UiTM. Haha.. Dapat je info dari Student Portal, 15.02.2013 result keluar terus copy and paste dekat group UiTM e-Pjj. Serius, sangat-sangat gabra. Dari tarikh asal 18.02.2013 tiba-tiba di awalkan menjadi 15.02.2013. Dua malam tidak nyenyak tidur. Group whatsapp dah mula meroyankan diri. Ada yang kata, "mimpi ngeri semalam, subjek ***** kena repeat." Simpang Malaikat 44, nak repeat paper lagi, memang tidaklah teman. Cukuplah sekadar sekali, yang seterusnya biarlah berjalan dengan lancar dan juga tenang. Tahun lepas 3.08.2012. tarikh keramat yang tidak akan sesekali dilupakan. Hanya tersenyum apabila bangkit dari tidur dan memperkemaskan diri. Hari yang sama, tahun yang berbeza dan bulan yang berbeza bagi semester yang berbeza. Waktu tengok result semester lepas, saya berada di Jakarta, alangkah hitamnya cuti-cuti Indonesia saya. Menangis hampir 2 malam, tidak pernah gagal sewaktu diploma dan tidak pernah rasa perkataan "REPEAT". Sekali, Allah S.W.T beri sedikit je ujian untuk kita, hah! Ambikkk! 2 malam melalak tak sudah.

Orang kata, dijentik jangan melatah, dijentik untuk berubah. Alhamdulilah, usaha keras dari awal semester sehingga peperiksaan akhir semester membuahkan hasil yang cukup membrangsangkan. Setelah berusaha, kita berdoa dan bertawakal agar dipermudahkan segala urusan kita.Alhamdulilah, semuanya berjalan dengan lancar. Siapa tahu nasib kita, hanya Allah S.W.T sahaja yang tahu. Alangkah indahnya jika kita mengerti perkataan syukur itu. Usah disesal mahupun ditangisi dengan apa yang kita perolehi. Sedih tetap ada cuma, dari situ kita usaha mempertingkatkan kualiti dan kuantiti dalam pembelajaran dan pengajaran. Jangan ditoleh yang belakang sedangkan masih ada yang indah di hadapan. Acap kali minda kita sebenarnya perlu ditanak dengan perkataan Allah sentiasa disisi hambanya. Kuatkanlah diri dan juga memperbaiki kelemahan. Alhamdulilah, 4.50 pagi terjaga dari lamunan tidur, capai telefon bimbit yang disebelah kanan. Wow! Berpuluh-puluh whatsapp masuk + viber. ? Apakah? Tidak di layan, mata dalam keadaan mengantuk. Hanya membuka e mail dan SIMS 2011681*** . Final Exam Result.! Ehhh.!! Result dah masuk, kalau dulu Mad duduk tepi konon nak tumpang tengok sekali. Memang tak lahkan! Haha.. Alone and just redha sahaja masa tu. Tup..Tup, Alhamdulilah. Bersyukur, ada sinar senyuman di pagi Jumaat. Allah sentiasa membantu hambanya yang lemah asalkan sedar akan kekhilafan yang pernah dilakukan dan berdoalah kepadaNYA, maka akan ada seribu kemanisan hikmah untuk kita. Bersyukur, walaupun tidak seindah sewaktu diploma, inilah hasil usaha keras bersama-sama rakan yang lain. Special thank to My Mom, setiap kali nak exam akan ada Air Yasin and Nescafe panas, Bapak akan pantau masa tidur. My Big Brother akan buat soal siasat and yang lain hanya melihat. Alhamdulilah, masih ada keluarga yang terus gigih memberi sokongan. Thanks also to my BFF (darling2 ku) sentiasa support, Fairus and Jeffri. All the best guys! Classmate yang JEMAH sangat! Kak Masrina, Sriza, Nora (single lagi beb), Asnida, Fadzil, Hisyam you all memang Jemah gila! Buat kiah-kiah propa, Sani, Kak Masyitah, Hairi and Shamsidar! all the best untuk next semester, leetoooppp giteewww~ Haha..  UKRIDARian! [Wan, Aman, Mad, Apai] Always in my heart (cewwaaaahhh~!!) terima kasih selalu bagi semangat dan banyak membantu memperbaiki diri. Madie, Azre, Zuhaili, Ikin, Salby.. Zon R1 sentiasa di hati.. Munirah and Suhaini the ladiesss in my heart and in my mind~ Haha dan semua yang banyak memberi sokongan dan dorongan yang tidak putus-putus. Forget someone! Syamsul Amri, malam tu dia tarbiyyah baik punya dekat whatsapp :) Thanks syam :)

Petua paling indah bila nak ke Final Exam, kucupan seorang ibu itu mampu menghilangkan seribu debaran. Tangan yang menghayun buaian apabila kita salam dan dakap erat Insya Allah, serta merta hilang debaran tu. Once, i text my brother, says " congrats and berapa pointer". Bila sebut pointer rasa maca down sedikit. Hehe.. I call my mom, "Tahniah and Alhamdulilah", Ya Allah, sesungguhnya Ibu itu adalah jantung dan nadi untuk terus gagah menyambung pelajaran. Alhamdulilah, inilah kisah yang singgah di hati lalu tangan pantas menaip dan juga mencoretkan segala keindahan yang berlaku. Percayalah, jika jahat manusia itu seketika dahulu, tidak semestinya jahat sepanjang hayat. Berilah peluang dan bersama-sama memimpin tangannya untuk ke jalan yang benar. :) 

Sampai disini sahaja. :) Kamsahamida :)

Thursday, 14 February 2013

Video III - Hayati Liriknya




Pernah hati ini terguris
Dengan fitnah dan tohmahan menghiris
Sehingga terasa diri ini hina
Keran tiada siapa yang sudi membela

Kutabahkan hatiku harungi hidup
Biarpun tiada siapa yang menemani
Keseorangan aku di laluan sepi
Ditinggalkan mereka yang aku percayai

Namun ku tahu ada hikmahnya
Setiap segala yang menimpa diri
Kuserahkan segala padaMu Tuhan
Yang berkuasa jua mencipta
Kerana engkau MAha Mengetahui
SEgala apa yang terbuku di hati

C/O:
Ya Allah tidakku terdaya lagi
Menahan dugaan yang mencabar ini
Terasa bagai noktah telah kutemui
Mengakhiri segala yang telah aku mulai
Ya Allah engkau lindungilah aku
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman
Agar tabahku menghadapi dugaan
Agar tidakku berhenti di pertengahan

Kini di sini aku berdiri
Bersama harapan yang tulus suci
Agar terbitlah kembali mentari pagi
Setelah malamku berkalut benci

* Hampir sebulan lebih berlalu. :) Sedari dari lamunan tadi saya tersedar, inilah ujian Allah S.W.T *

Credit to : Jumayza Yahafi, perkenalkan lagu ini :)

Tuesday, 12 February 2013

Happy Holiday ~

Assalamualaikum W.B.T  :)

Happy Holiday :) Sweet CNY~ Haha.. :)
Selamat Tahun Baru China :) 

Smile :) UKRIDA and MANIPAL guys balik. Haha. Hampir enam bulan tidak bersua muka, akhirnya. Pertama! Jumpa Aiman Firdaus :) So far tiada apa-apa perubahan sangat. Mungkin dah lama tidak bersua muka, nak gelak lebih-lebih pun tak berapa nak tahu. Still kelakar beb! Kalau ada perubahan pun Saiz mahupun ...... [hanya untuk diri sendiri]. Selepas beberapa minit, Hah! Syamsul, walaupun duduk dekat Malaysia, tidaklah berbatu-batu hendak berjumpa namun kekangan yang ada membuatkan kami jarang berjumpa. Syamsul banyak membantu saya dalam masa terdekat ni. Thanks Syamsul :) Selepas dah berkilometer berjalan dengan Aiman and Syamsul siap ber "meatball" dalam kereta, sampailah KLIA. Hendak dijadikan cerita berpusing berkali-kali sebab memikirkan hendak "parking" atau tidak. Haha.. Last parking jugak. :) 

Tunggulah diruangan ketibaan, waktu itu jam telah menunjukkan 12.00 tengah malam. Lama juga berlegar-legar tunggu ketibaa Team UKRIDA. First Apai! Serius dia kurus! Bosy solid macam Salmiah Gamat ~ Haha.. Serius jelous sangat. Tunggu punya tunggu.. Lamanya yang lain, rupanya kena tahan KASTAM, terlebih muatan. Haha.. :) Pelukan pertama! Mad! "Abang nash! Apa dah jadi besarnya!" Serius rata-rata kata aku Fatty! Aman "Sihatnya Abang Nash" Haha.. Thanks Aman,biasalah stress je makan selagi boleh. Last! Shazwan! OMG! OMG! OMP! OMP! Dia dah balik. Serius ke Shazwan depan mata. Haha.. Peluk siap berdansa lagi sambil ketawa. Dia cakap benda yang sama. Gemuk! Oh My Fatty! Seriously, jangan cakap saya gemuk. Biasa je, HAHA! Nak buat macam mana nak, rezeki berbadan sasa.! :) Haha.. Bergelak ketawa sementara sambung dekat kedai mamak. Ali Maju adalah pertemuan semula, hampir terpisah enam bulan dan kini hanya ada masa sebulan untuk mengeratkan silaturahim itu semula. Lepak dekat kedai mamak! Semua balun roti canai, nasi lemak and mee goreng. UKIRA Says " Dekat indon takda macamni" Haha.. Silakan.. Silakan.. Lepak sampai kul 4.00 pagi then balik umah masing-masing. Boleh bayangkan macam mana penuh Alpha Villa masa tu. Haha.. Nasib baik muatan berat tidur di rumah sendiri ye. :)

Hari sabtu, hantar Aman ke BTS and teman Sayuti ke Low Yat and hantar Syam ke Vista. Awkward moment. Haha.. Pulanglah ke rumah masing-masing. Malam? Confirm sambung lepak lagi. Jumpa Madie, Zuhaili, and Ain. Serius dah lama tak jumpa madie. Rindu pulak dengar dia membebel.. Haha.. Lepak at KL Tower and Kedai Ali Maju.. Kerja gila, pergi BTS jam 1.00 pagi beli tiket pergi melaka. :) What? Pergilah melaka teman Shazwan pergi ambil kereta dia dekat Melaka. Dapatlah tengok kampung dia. Kerja gila sekali lagi, pergi Kluang, OMG! Serius macam nak merasa tidur dekat sana je. Aman, tenang dan damai. Lepak dekat rumah Aman, lepas siap solat Asar baru gerak balik KL. Sharp 12.30 sampai rumah. Thanks Shazwan bawak jalan-jalan. Sorry kalau menyusahkan :)

That it. :) Happy Holiday Aman, Mad, Shazwan, Apai, Aida, Aiman and Sayuti (baru kenal weh!). Good Luck Exam Syamsul. Yang tak balik Aisar, Sol, Fizi, Aizul selamat bercuti. :)

Friday, 8 February 2013

Terima Kasih Ya Allah :)

Assalamulaikum W.B.T :)

Apa khabar hati kita hari ini? Minda? Iman? Perbaikilah diri demi masa depan. Usah malu dan ragu untuk memperbaiki diri. Setelah hampir berminggu-minggu berlalu perkara yang tidak dijangka, akhirnya pekung di dada dirembeskan kepada sesiapa sahaja yang bertanya. Jika pada bulan kita bercerita, kali ini manusia biasa mula memula langkah menjangkau peribadi. 

Melangkahkan kaki di dalam sebuah bilik yang penuh dengan ketenangan dan juga berbekalkan kekuatan ditemani selawat, kaki melangkah dengan senyuman yang hanya biasa dilemparkan. Pada ketika itu, perasaan gemuruh terus menerus menerpa diri. Memohon dari Allah S.W.T dipermudahkan segala urusan saya sebagai manusia. Malam sebelumnya, air mata ini dikeluarkan sehabis mungkin, supaya tiada drama Melayu yang dilakonkan di dalam bilik itu. Biarlah pembaca dari segenap desa mengatakan saya Raja Air Mata, namun itu adalah cara saya meredakan keadaan dan juga melepaskan segala tekanan yang berada di minda. Alangkah selesanya, ada rakan dan taulan mahu menaman ketika itu, namun hanya bertemankan telefon bimbit di tangan dan meluahkan pada sesiapa yang sudi mendengar. Alhamdulilah, masih ada yang sudi menemani dan juga memberi semangat. Setenang angin di luar bilik, begitu juga di dalam bilik. Perlahan-lahan mendayukan perkataan, perlahan menceritakan sinopsis lalu perlahan-lahan menahan titisan air mengalir. Gagah, Gugup becampur baur menjadi satu. Seketika itu, penilaian mula dilakukan, mula dijalankan. Hanya Allah S.W.T yang tahu bagaimana perasaan waktu. Gundah gulana, ibarat menunggu nyawa dicabut. Setiba di penghujungnya, semuanya tersenyum, semuanya sudah menjadi satu cerita pendek yang masih memerlukan epilognya. 

Melangkah kaki keluar dari ruang yang cukup sesak namun tenang itu, hanya ungkapan ALHAMDULILAH syukur kepada Allah. S.W.T, di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Allah S.W.T selalu menolong hambanya di dalam kesempitan dan juga kesusahan. Saya percaya, kalian mesti percaya, Allah S.W.T juga percaya akan ada sinar untuk mempebaiki apa sahaja yang salah. Syukur, Syukur dan Syukur yang tidak terhingga sehingga ke hari ini. Semua isi episod di dalam cerita pendek sudah mula diceritkan kepada pengarangnya. Kini, hanya menanti saat dicetak dan dikeluarkan. :) Aku bersyukur dengan apa yang terjadi di dalam cerita pendek itu, kerana aku lebih kenal watak dunia, aku lebih mengenal yang mana intan dan yang mana permata, aku jua lebih faham akan kehendak dan keperluan

Ya Allah, sesungguhnya aku manusia yang lemah yang tidak berdaya namun pertolongan dariMU membuatkan aku terus gagah dan berani untuk terus berada di muka bumi Mu ini. :)

Terima Kasih Allah :) Syukur :)

Wednesday, 6 February 2013

Sabar Itu Separuh Daripada Iman :)

Assalamualaikum W.B.T :)

Today 06 February 2013, what the bad day. Perkara yang sekecil zarah kini sudah menjadi nanah. Terdetik di hati untuk menjadi berani, namun hampir gagal. Hampir menitiskan air mata apabila nama diburuk-burukkan. Sedarlah wahai umat manusia, Allah memerhati. Sejahat-jahat saya, saya belum pernah mempermainkan maruah orang. Where your dignity? Need to respect and be respect to others! :) Walaupun saya hanya duduk di tangga yang rendah tidak bermakna saya lemah. Saya juga mampu. Hari ini, terjawab semua rangkulan peribadi menjadi satu initipati isi dalam memperjuangkan hak diri. Biarlah disalah erti, namun kaki saya berpijak di bumi yang nyata. Andai Allah memberi ujian itu adalah satu kebaikan dari hikmahnya kita lihat. Jangan disekat minda, namun bersyukur kerana dipilih untuk diberi ujian. Allah S.W.T sayangkan umatnya. Amin :)



Sunday, 3 February 2013

Pada Bulan

Pada bulan aku bercerita
Siapa aku dan siapa dia
Pada bulan juga aku bercerita
Tiada siapa tahu apa yang aku rasa

Pada bulan aku bercerita
Aku letih, aku sakit
Pada bulan jua aku bercerita
Tiada kekuatan meneruskan perjalanan

Bulan mula berkata-kata
Aku yakin kamu boleh
Bulan mula berkata-kata
Kamu kuat kamu tabah

Bulan mula bercerita
Kamu ada DIA, tempat berlindung tempat berteduh
Bulan mula bercerita
Usah risau, usah gusar

Pada bulan aku bercerita
Aku sedih, aku pilu
Bulan mula berka-kata
Usah sedih, usah pilu
Ada sinar matahari menyinari hidup aku

Nashriq Ismail 03/02/2013
1.30 am